Sistemul public de pensii din România, cel mai prost din regiune. Ce se va întâmpla în 2050

Redactor:
Victor Rotariu
Sistemul public de pensii din România, cel mai prost din regiune. Ce se va întâmpla în 2050
Sistemul de pensii de stat din România este cel mai puțin sustenabil financiar pe termen lung din toată regiunea Europei Centrale și de Est, ceea ce înseamnă că are cele mai mari șanse fie să devină o povară de nesuportat pentru bugetul statului, fie să intre în colaps.

Sistemul de pensii de stat din România este cel mai puținsustenabil financiar pe termen lung din toată regiunea EuropeiCentrale și de Est, ceea ce înseamnă că are cele mai mari șanse fiesă devină o povară de nesuportat pentru bugetul statului, fie săintre în colaps.

Concluziile aparțin economiștilor agenției de ratingStandard&Poor’s, concluzii prezentate în cadrul raportului”Global Aging 2020: An Irreversible Truth”, dat recentpublicității, care cuprinde statistici privind 49 de state la nivelglobal.

Principala problemă în cazul Româ-niei față de celelalte statedin regiune este creșterea explozivă a cheltuielilor legate depensiile de stat, ca pondere în PIB, până în 2050. Astfel, în timpce în România procentul va urca de la 8,4% la 14,8% din PIB înperioada 2010-2050, în Ungaria evoluția va fi de 11,3%-13,2% dinPIB, în timp ce în Bulgaria va fi de 9,1%-10,8% din PIB. În 2050,dacă estimările S&P se vor dovedi a fi corecte, România vacheltui cel mai mult pe pensii, ca pondere în economie, dintretoate statele din regiunea Europei Centrale și de Est. Estimărilese referă strict la sistemul de pensii de stat, fără a lua înconsiderare pensiile private.

„Pericolul e unul cât se poate de real și de actual. Pentru cădeficitul dintre încasările înregistrate de sistemul public depensii și cheltuielile acestuia este este foarte mare, este nevoiede subvenționare din partea statului, de bani de la alte capitole,fapt ce poate pune în pericol echilibrul economic al întregiițări”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director deinvestiții Eureko Pensii.

El a precizat că situația se va înrău-tăți și mai mult în viitorpentru că „dezechilibrul demografic actual va însemna că generațiidin ce în ce mai puțin numeroase vor fi nevoite să susține pensiilegenerațiilor mai numeroase dinaintea lor”, ceea ce nu poate însemnadecât fie pensii mai mici, fie contribuții mai mari.

Cea mai mică vârstă reală de pensionare dinUE

O altă mare problemă, evidențiată mai ales de către ComisiaEuropeană, este faptul că vârsta medie reală de ieșire la pensie înRomânia era, la nivelul lui 2008, cea mai mică din toată UniuneaEuropeană, respectiv de numai 55,5 ani, în condițiile în care,conform legilor de atunci, vârsta legală era de 63 de ani labărbați și de 58 de ani la femei.
De fapt, în perioada 2001-2008 România a fost singurul stat din UEîn care vârsta reală medie la care s-a ieșit la pensie a scăzut, dela 59,8 ani în 2001 la 55,5 ani în 2008. Spre comparație, vârstamedie reală de ieșire la pensie în 2008 a fost de 61,5 ani înBulgaria și de 60,6 ani în Cehia, în timp ce media la nivelul UE afost de 61,4 ani.

Singura soluție pentru tineri este pensiaprivată

„România este în cea mai defavorabilă poziție demografică dintretoate statele UE, ceea ce va majora puternic presiunile asuprasistemului de pensii de stat. Practic, pentru tinerii de astăzisingura speranță pentru un venit decent este economisirea însistemul de pensii private, întrucât pensia de la stat va fi celmult simbolică”, este de părere Crinu Andănuț, președinteleAsociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).Andănuț dă exemplele Poloniei și Ungariei, state care au începutreforma sistemului public de pensii cu ani buni înaintea Românieiprin introducerea pensiei private obligatorii (Pilonul II).Valoarea la zi a acestor fonduri în Polonia este de circa 50 demiliarde de euro, principalul avantaj fiind că, an de an, eleînregistrează profituri consistente, chiar și în timp de criză,prin investirea acestor bani în diverse instrumente financiare, cumar fi titlurile de stat, piața de capital sau cea valutară.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide