EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi prevenite dezastrele naturale în România. Specialist: ”Doar prin amenajări hidrotehnice, este un alt proiect care o să dureze zeci de ani”

Publicat: 30 01. 2023, 18:00
Actualizat: 30 01. 2023, 18:03

This browser does not support the video element.

România trebuie să-și adapteze legislația la condițiile actuale și să finalizeze proiectele din energie, mai ales cele hidro, nu doar din necesitatea creșterii producției din surse regenerabile, ci și pentru a se adapta la schimbările climatice.

Potențialul hidroenergetic este de doar 20% în acest moment și trebuie dezvoltat cu prioritate, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, la Gândul Green.

Dumitru Chisăliță atrage atenția legislația trebuie adaptată actualelor condiții ale societății, iar cele cinci hidrocentrale care sunt blocate în prezent să fie finalizate.

Absolut orice nouă formă sau veche formă de producere a energiei electrice, care trebuie să se încadreze în condițiile de legalitate existente astăzi în România, trebuie să fie pusă în funcțiune, trebuie să fie dezvoltată. Cele cinci hidrocentrale care sunt blocate în momentul de față (n.red. – sunt blocate) de o chichiță legislativă, (…) datorită efectului legii în momentul de față.

Dar, știm cu toții, că legile sunt făcute de oameni și pentru oameni, deci cred că în primul rând ar trebui să revizuim multe din legile din România pentru că foarte multe au fost făcute au fost construite în urmă cu 15, 20 poate chiar 30 de ani, iar condițiile din teren clar că nu sunt în concordanță cu realitățile”, a declarat specialistul în energie la Gândul Green.

”Acest lucru trebuie de pe acum dezvoltat, trebuie prevăzut, trebuie implementat”

Doar cu o nouă abordare România și-ar putea asigura echilibrul social, cel energetic și cel de mediu, mai spune Dumitru Chisăliță.

“Trebuie să rămânem într-un echilibru cu noi înșine în primul rând, în echilibru cu mediul, în echilibru cu mediul social și într-un echilibru economic dacă vreți cu întreaga Europă și de ce nu cu întreaga planetă”, a completat specialistul.

Odată cu asigurarea unor noi surse de producere de energie, din surse regenerabile, România își poate susține atât agricultura, cât și necesarul de apă.

Cred că pe lângă aceste cinci hidrocentrale de care s-a vorbit mult în anul 2022 și care cu siguranță trebuie puse în funcțiune, sunt alte 20-30 de proiecte în zona hidrotehnică care au fost demarate, care sunt în lucru de cel puțin 20, 30, uneori 40 de ani care ar trebui urgent finalizate pentru că înseamnă aport de energie electrică, dar înseamnă și aport de apă pentru agricultură, aport de apă pentru diverse localități unde s-au dezvoltat rețele de apă sau pentru diverse industrii.

În același timp, cred că potențialul hidroenergetic care în momentul de față în România este atins la o limită de maxim 20 la sută ar trebui să fie în continuare dezvoltat și ar trebui să fie dezvoltat cu prioritate”, a mai adăugat Dumitru Chisăliță.

”Fie că vorbim de oameni, fie că vorbim de animale, fie că vorbim de plante și agricultură, în general”

Totodată, prin amenajările hidrotehnice, țara noastră se pune la adăpost și de efectele nedorite ale schimbărilor climatice.

Și gândiți-vă că ceea ce înseamnă schimbări climatice, înseamnă ploi abundente, cantități de apă mult mai ridicate decât erau în trecut și decât acea cantitate cu care eram obișnuiți, urmate de perioade îndelungate de secetă. Și acest lucru trebuie de pe acum dezvoltat, trebuie prevăzut, trebuie implementat pentru că este un alt proiect care o să dureze zeci de ani”, a conchis președintele Asociației Energia Inteligentă.

Prevenirea dezastrelor naturale se poate realiza doar prin amenajări hidrotehnice, prin acumularea de apă acolo unde sunt căderi masive de apă și utilizarea în continuare a acelei ape pe perioada secetoasă pentru nevoile societății, fie că vorbim de oameni, fie că vorbim de animale, fie că vorbim de plante și agricultură, în general”

Dumitru Chisăliță

Citește și:

EXCLUSIV | Sectorul 1 al Capitalei, o nouă ”criză a gunoaielor”? Clotilde Armand, acuzată că nu a semnat contractele de delegare către operatorii de sortare a deșeurilor: ”Nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege”

EXCLUSIV | Primăria Sectorului 1, amendată cu 300.000 de lei de Garda de Mediu. Președintele ADU: ”Clotilde Armand nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni primite pe bună dreptate”

EXCLUSIV | Marius Marinescu, președinte-fondator FPAM, comentează tragedia de pe Lacul Morii: ”Vinovățiile sunt împărțite, dar luăm în calcul o plângere penală împotriva lui Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6″