EXCLUSIV VIDEO | Care sunt problemele din energia românească. Specialist în energie: ”Sunt de natură managerială, de natură legislativă, de natură birocratică”

România nu duce lipsă de bani pentru a-și dezvolta sistemul energetic. Problemele din țara noastră sunt de legate de management, de legislație și de birocrație, susține Dumitru Chisăliță, opinia președintelui Asociației Energia Inteligentă.

Programele europene și programele naționale, au făcut ca în România sau în proximitate să existe bani. Dar principala problemă, în momentul de față, este de natură managerială, precizează Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

Cred că cea mai important problemă este o problemă dacă vreți de natură managerială: lipsesc proiectele și lipsesc proiectele care să fie duse la bun sfârșit.

O a doua problemă foarte cruntă în România este problema legislativă și birocratică – noi am rămas o țară în care majoritatea activităților sunt la un nivel birocratic care, practic, nu cred că se mai găsesc nicăieri în lume”, a declarat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite”

În același timp, afirmă Dumitru Chisăliță, diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite, iar președintele Asociației Energia Inteligentă a dat și un exemplu elocvent.

Vedem că există diverse instituții care se calcă pe picioare una pe cealaltă și care se întrec în a bloca proiectele, venind cu tot felul de motivații, mă rog, înrădăcinate în lege. Au legea de partea lor, o lege prost scrisă sau scrisă cu mulți ani în urmă.

Ca să treci, de exemplu, cu o conductă care alimentează un oraș, printr-o pădure, este o chestiune aproape imposibilă. De ce? Pentru că există niște prevederi acolo, vizavi de lipsa și interzicerea tăierii arborilor, chiar dacă, în paralel, în România în fiecare an dispar milioane de hectare de pădure fără să existe nicio explicație. Deci, pe de o parte, suntem foarte scrupuloși cu legea, pe de o parte legea este total inexistentă. Ori această «imbalanță» care există în foarte multe instituții, în foarte multe zone, face ca lucrurile în România să se miște foarte foarte încet și fără o schimbare masivă a acestei abordări nu cred că vreo șansă”, a precizat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Banii sunt problema României, problema este de management”

Dumitru Chisăliță a repetat, într-un final, că nu banii reprezintă o problemă pentru România, probleme apărând atunci când este vorba despre management, legislație sau aplicarea legislației.

“Încă o dată, nu cred că banii sunt problema României, problema este de management, problema este de legislație, problema de aplicare a legislației și problema unor instituții mult depășite de necesitățile specific unei societăți modern, unui secol 21.

Nu în ultimul rând aș mai puncta și faptul că în general activitățile în România sunt coordonate tot de stat, fie prin companiile, fie prin regiile autonome, fie prin diverse alte instituții, un stat care, din păcate, vedem cât de ineficient este și nu doar că este ineficient, dar este și în măsura de a speria, ca să nu folosesc alt cuvânt, inițiativele private. Vedem cum rând pe rând companiile pleacă din România dar în același timp România rămâne un stat cu un management foarte, foarte slab”, a concluzionat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Gândul Green.


Citește și:

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Sunt fenomenele meteo din 2022 o consecință a schimbărilor climatice?

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

VIDEO | Sfaturile unui specialist toxicolog. Ce pește e bine să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi

Atunci când aparențele înșală. Avem apă din abundență sau stres hidric?

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Emily Burghelea, dată afară din apartament, alături de cei doi copii 😲 'Am greșit! Este...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Schema prin care şoferii plătesc mai puţin pe poliţele RCA. Un şofer a primit ofertă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Irinel Columbeanu și Irinuca, lacrimi de fericire! „Îți mulțumesc, tata!” Irinel Columbeanu a rămas fără...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Comori religioase RARE, găsite de arheologii din Ungaria!
Îți anulează permisul de conducere. Legea care nu iartă șoferii din România
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Weekend infernal: Temperaturile vor atinge valori record! Cod roșu de caniculă. Ce zone sunt vizate
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Pană de curent masivă în Balcani! Ar fi de vină temperaturile foarte mari
×