EXCLUSIV VIDEO | Care sunt problemele din energia românească. Specialist în energie: ”Sunt de natură managerială, de natură legislativă, de natură birocratică”

România nu duce lipsă de bani pentru a-și dezvolta sistemul energetic. Problemele din țara noastră sunt de legate de management, de legislație și de birocrație, susține Dumitru Chisăliță, opinia președintelui Asociației Energia Inteligentă.

Programele europene și programele naționale, au făcut ca în România sau în proximitate să existe bani. Dar principala problemă, în momentul de față, este de natură managerială, precizează Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

Cred că cea mai important problemă este o problemă dacă vreți de natură managerială: lipsesc proiectele și lipsesc proiectele care să fie duse la bun sfârșit.

O a doua problemă foarte cruntă în România este problema legislativă și birocratică – noi am rămas o țară în care majoritatea activităților sunt la un nivel birocratic care, practic, nu cred că se mai găsesc nicăieri în lume”, a declarat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite”

În același timp, afirmă Dumitru Chisăliță, diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite, iar președintele Asociației Energia Inteligentă a dat și un exemplu elocvent.

Vedem că există diverse instituții care se calcă pe picioare una pe cealaltă și care se întrec în a bloca proiectele, venind cu tot felul de motivații, mă rog, înrădăcinate în lege. Au legea de partea lor, o lege prost scrisă sau scrisă cu mulți ani în urmă.

Ca să treci, de exemplu, cu o conductă care alimentează un oraș, printr-o pădure, este o chestiune aproape imposibilă. De ce? Pentru că există niște prevederi acolo, vizavi de lipsa și interzicerea tăierii arborilor, chiar dacă, în paralel, în România în fiecare an dispar milioane de hectare de pădure fără să existe nicio explicație. Deci, pe de o parte, suntem foarte scrupuloși cu legea, pe de o parte legea este total inexistentă. Ori această «imbalanță» care există în foarte multe instituții, în foarte multe zone, face ca lucrurile în România să se miște foarte foarte încet și fără o schimbare masivă a acestei abordări nu cred că vreo șansă”, a precizat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Banii sunt problema României, problema este de management”

Dumitru Chisăliță a repetat, într-un final, că nu banii reprezintă o problemă pentru România, probleme apărând atunci când este vorba despre management, legislație sau aplicarea legislației.

“Încă o dată, nu cred că banii sunt problema României, problema este de management, problema este de legislație, problema de aplicare a legislației și problema unor instituții mult depășite de necesitățile specific unei societăți modern, unui secol 21.

Nu în ultimul rând aș mai puncta și faptul că în general activitățile în România sunt coordonate tot de stat, fie prin companiile, fie prin regiile autonome, fie prin diverse alte instituții, un stat care, din păcate, vedem cât de ineficient este și nu doar că este ineficient, dar este și în măsura de a speria, ca să nu folosesc alt cuvânt, inițiativele private. Vedem cum rând pe rând companiile pleacă din România dar în același timp România rămâne un stat cu un management foarte, foarte slab”, a concluzionat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Gândul Green.


Citește și:

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Sunt fenomenele meteo din 2022 o consecință a schimbărilor climatice?

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

VIDEO | Sfaturile unui specialist toxicolog. Ce pește e bine să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi

Atunci când aparențele înșală. Avem apă din abundență sau stres hidric?

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?