GÂNDUL LIVE. Adrian Negrescu: Este foarte dificil să faci ceva în România în zona digitalzării pentru că nu avem specialiști, ci oameni angajați pe pile | E o lipsă acută de bani în economie

Publicat: 27 05. 2020, 14:10
Actualizat: 28 05. 2020, 11:03

This browser does not support the video element.

Adrian Negrescu, manager Frames, a explicat la Gândul Live că în România problema lipsei digitalizării este cauzată de faptul că multe persoane care au fost angajate în acest scop nu sunt specialiști.  

După ce la registrul comerțului oamenii au stat la coadă, ci și la casa de pensii. După două luni de izolare, oamenii s-au  s-au așezat cu noaptea- cap la coadă la casa de pensii și la registrul coemrțului pentru a-și rezolva problemele, în lipsa unui sistem digitalizat. Adrian Negrescu a declarat că în România aceste activități vor trece foarte greu în mediul online:

„Este foarte dificil să faci ceva în România în zona digitalzării. Ne uităm la ANAF. Să vedem și noi aceeași situație ca în Bulgaria, unde nu se mai pot face afaceri la negru, datorită digitalizării. Stați să vedeți ce se întâmplă de la 1 iunie, când nu va mai fi șomaj tehnic și când mai multe companii își vor pune problema dacă se mai deschid sau nu. De la 1 iunie încolo vom vedea o aglomerație și mai mare la registrul comerțului”

Pe lângă ANAF-ul bulgăresc, Adrian Negrescu a dat exemplul Estoniei, unde se pot oficia chiar și căsătorii prin intermediul unei aplicații online.

„Dincolo de zona politică, problema e că nu avem specialiști. La Stat s-au angajat niște oameni care nu sunt specialiști. E o problemă de infrastructură și de logistică. Să ne uităm la site-ul de la IMM Invest. Dacă știi să faci o licitație serioasă, nu pe pile și angajezi profesioniști în IT se poate ajunge la digitalizare. Acum fiecare lucrează de la 8 la 16 și nu-i întreabă nimeni ce fac. Se taie frunza la câini.”

„E o lipsă acută de bani în economie”

În ceea ce privește problema economică, managerul Frames spune că suntem mult mai vulnerabili decât la criza din 2009, din cauza faptului că Statul a închis afaceri care nu-și mai pot reveni acum.

„Deja lucrurile nu merg bine. E o lipsă acută de bani în economie. Dintre companii avem 98% care nu se încadrează în programul de IMM Invest. Chiar dacă PIB a crescut semnificativ, dobânzile au scăzut, a crescut exportul, micile întreprinderi nu au fost ajutate în acești ani și sunt vulnerabile. Sistemul bancar e focusat pe a împrumuta Statul. Ce facem cu sute de mii de întreprinderi care nu au cifre de afaceri foarte mari, dar în spatele lor se află familii. Spunem că așa este în criză unii rezistă altele nu”

Adrian Negrescu a evidențiat că în momentul în care oamenii își deschid o afacere ar trebui să aibă și perspective de viitor:

„Sunt multe companii care nu aveau habar să-și creeze fonduri de rezervă. Nu aveau niciun fel de perspectivă. Acestă criză demonstrează că atunci când faci afaceri nu trebuie să te gândești numai la prezent. Dacă nu te gândești pe cel puțin 2 ani, ești pur și simplu o victimă. E o problemă de management. Dar aceasta nu este o criză normală. Companiile nu intră în faliment pentru că nu au știut să facă business. Statul le-a închis afacerile timp de 2 luni”.

Adrian Negrescu este de părere că în loc să fi închis afacerile, autoritățile ar fi trebuit să impună măsuri de protecție de la început, precum purtarea măștilor în spațiile publice închise.

„Decât să închizi, mai bine veneai cu soluții. De ce nu deschid mall-urile ? Care e diferența dintre un mall și un muzeu? Din punct de vedere economic eu cred că trebuiau găsite imediat soluții. România trăiește datorită afacerilor. După ce ai închis, la ce te aștepți? Statul se împrumută de la bănci cu cele mai mari dobânzi din UE. Toată lumea și-a închis granițele, și-a suspendat serviciile, unitatea din UE nu s-a mai văzut”, a declarat la Gândul Live Adrian Negrescu.