RISC. Un sfert dintre firmele mici sunt în pericol de a-și declara insolvența. Ele însă nu au apelat încă la șomajul tehnic

Redactor:
Ionel Văduva
RISC. Un sfert dintre firmele mici sunt în pericol de a-și declara insolvența. Ele însă nu au apelat încă la șomajul tehnic
Înăsprirea indicatorilor financiari ai companiilor cu active imobilizate mai mari de un milion de euro crește numărul afacerilor în dificultate / Sursă foto. Pixabay / caracter ilustrativ

Chiar dacă au căutat soluții să rămână operaționale într-o proporție cât mai mare, firmele mici se află în dificultate din punct de vedere financiar și au resurse pentru una-două luni, astfel că 25% dintre ele spun că sunt în pericol de a-și declara insolvența dacă nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul următorului trimestru.

Conform rezultatului final al campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius Hub și la care au participat peste 800 de organizații, doar 1.6% dintre micro-întreprinderi și 4.3% dintre întreprinderile mici au înregistrat creșteri, în perioada COVID-19, semn că au avut mai multă flexibilitate în a se adapta noilor cerințe și condiții.

Potrivit sursei citate, în ciuda tuturor problemelor înregistrate, firmele mici nu au apelat la șomaj tehnic și nu intenționează să o facă, dacă își revin în perioada verii.

De asemenea, aproape 10% dintre întreprinderi au putut opera complet în perioada stării de urgență datorită digitalizării.

O altă concluzie a cercetării este faptul că, pe măsură ce trecem de la micro-întreprinderi la întreprinderi mari, crește procentul celor care nu au înregistrat pierderi majore.

Astfel, 69% dintre întreprinderile mari au declarat că nu sunt afectate de dificultăți financiare.

Set de măsuri asumate colectiv

Rezultatele obținute în urma cercetării amintite anterior au făcut posibilă identificarea celor mai acute probleme ale mediului de afaceri, precum și a soluțiilor celor mai eficiente care se impun la nivel național pentru relansarea economiei românești după criza generată de pandemie.

Astfel, datele furnizate de participanții la studiu au stat la baza unei serii de consultări între mediul de afaceri și reprezentanții Guvernului, atât în cadru general, cât și pe sectoare ale industriei. Ca atare, s-a conturat un set de măsuri asumate colectiv, care a ajuns pe masa Executivului.

Vulnerabilitățile micro-întreprinderilor și ale IMM-urilor, precum și costurile mici ale unei investiții publice care să sprijine acest sector al mediului de afaceri au fost punctul de plecare al discuțiilor din cadrul consultărilor organizate de Rodica Lupu, fondatoarea Ingenius HUB, care au reunit reprezentanții Guvernului, ai mediului de afaceri, ai mediului academic și ai societății civile.

„Într-un asemenea context fără precedent, este imperios necesar ca măsurile adoptate de Guvern să aibă un temei solid în consultări reale cu piața”.

„Am dorit să ne asigurăm că Executivul aude și vocea unor organizații mai mici din țară și chiar a antreprenorilor în mod direct.

„Am vrut să arătăm că se poate construi un dialog serios și constructiv, care să includă toate cele patru medii – privat, academic, asociativ și public”, a conchis Lupu.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
Gina Pistol și Smiley au recunoscut! Ce sex are copilul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Proiectele celei mai tinere primărițe din România, la 24 de ani: o echipă de fotbal...
Care este legătură între rechini şi vaccinul împotriva coronavirusului
Dominic Fritz a învățat limba română la o casă de copii, unde a fost voluntar....
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Sărbătoare mare mâine, 30 septembrie! Toți creștinii în prăznuiesc pe marele mucenic
În sfârșit! Dincă a recunoscut astăzi ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide