GÂNDUL LIVE. Doru Dima, consultant resurse umane: Mi s-ar părea normal să muncim de la birou doar când e nevoie / Ne enervăm mai des pentru că nu știm să avem grijă de noi

Publicat: 20 05. 2021, 21:45
Actualizat: 20 05. 2021, 23:39

This browser does not support the video element.

„Tot ce înseamnă zona de epuizare psihică, mentală și emoțională a ajuns să îi afecteze în mod deosebit pe angajați”, a declarat, la GÂNDUL LIVE, Doru Dima, consultant resurse umane.

„Sunt foarte multe probleme cu care s-au confruntat angajații, dar și companiile. Mai multe de 95% dintre angajați nu au experimentat niciodată munca de acasă. Tot ce înseamnă zona de epuizare psihică, mentală și emoțională a ajuns să îi afecteze în mod deosebit. Problema este că nu am fost învățați să identificăm cum ne afectează burnout-ul”, a declarat Dima.

Cum ne putem da seama daca este doar o stare de moment sau vorbim despre un burnout. Doru Dima: „Un angajator ar fi foarte inspirat dacă utilizează metodele gratuite de analiză: să facă un chestionar în care să își întrebe angajații dacă se simt mai triști decât în perioada de COVID-19, dacă cumva au acea stare de deprimare (sunt foarte deprimați, nesiguri, sunt îngrijorați de ceea ce li se întâmplă, în momentele în care se enervează pentru lucruri fără însemnătate).

„Ne enervăm mai des pentru că nu știm să avem grijă de noi, pentru că nu am învățat să spunem „nu”. Conform legii, eu trebuie să muncesc 8 ore. Practic, eu trebuie să muncesc 6 ore jumate. În cazul în care ai nevoie pentru mine, trebuie să mă întrebi dacă sunt de acord. Oamenii nu au făcut asta din dorința de a nu-și pierde locul de muncă”, a mai spus Doru Dima.

Flexibilitatea este o trăsătură de personalitate care se cultivă

„Flexibilitatea e o trăsătură de personalitate care se cultivă, altfel riști să fii stresat. Toate problemele astea duc la burnout. De asta sunt atâtea studii care ne arată că există foarte mulți oameni care fac atac cerebral și mor, sunt foarte stresați și îi afectează și fizic.

Extrem de importante sunt sportul, felul în care ne hrănim, felul în care relaționăm, vorbim cu oameni. Ne-am obișnuit să stăm cu ochii în telefon și să dăm like-uri.

Mi s-ar părea normal să muncim de la birou doar când e nevoie. Este posibil să se reducă săptămâna de lucru la 4 zile. În producție nu poate fi redusă săptămâna de lucru”, spune el.