Aderarea României la Schengen în 2011, incertă; două state membre nu vor să fie dat un termen

Redactor:
Vlad Mironescu
Aderarea României la Schengen în 2011, incertă; două state membre nu vor să fie dat un termen
Aderarea României la spațiul Schengen în anul 2011 este incertă, după ce două state membre au obiecții față de proiectul documentului care va fi discutat în iunie, la Consiliul JAI, dorind să nu fie prevăzut în text un orizont de timp pentru integrare.

Aderarea României la spațiul Schengen în anul 2011 este incertă,după ce două state membre au obiecții față de proiectuldocumentului care va fi discutat în iunie, la Consiliul JAI, dorindsă nu fie prevăzut în text un orizont de timp pentruintegrare.

Două state membre Schengen au avut obiecții la proiectul deconcluzii al Consiliului privind aderarea României și Bulgariei,făcând o serie de propuneri fără „a trece și o dată clară,respectiv, fără a menționa măcar și anul 2011”, a declarat, vineri,Florin Saghi, director în MAI.

„De ultimă oră, pot să vă spun că, în proiectul de concluzii alConsiliului UE care va fi discutat la viitorul Consiliu de miniștridin luna iunie, anumite țări membre au făcut niște propuneri, fărăînsă a trece și o dată clară, respectiv fără a menționa măcar șianul 2011. Noi am reacționat și am trimis acum două zile o serie deobservații în care ne-am exprimat dorința ca în proiectul deconcluzii să apară clar o dată care să fie legată de anul 2011.Sperăm aceste lucruri să fie acceptate de către partenerii noștride dialog și în acest fel să reușim să supunem Consiliului deciziaastfel încât sperăm noi ca în septembrie să avem o dată exactă aaderării României la spațiul Schengen”, a declarat Florin Saghi,director în Ministerul Administrației și Internelor, la oconferință pe tema Schengen.

La insistențele jurnaliștilor, Saghi a refuzat să spună numeleacestor state, dar a precizat că este vorba despre „două statemembre din grupul celor patru”.

„Două state au avut obiecții la text și au dorit să introducă acoloo chestiune atemporală, fără un orizont de timp clar”, a spusSaghi, care a refuzat să dea numele statelor spunând însă că estevorba despre principalele două țări finanțatoare.

El a explicat că propunerile făcute vizează proiectul de concluziial Consiliului JAI privind aderarea României și Bulgariei laspațiul Schengen. „Urmează să fie discutat în grupurile de lucru,respectiv în grupul de evaluare Schengen, după aceea să fie supusvalidării în celelalte grupuri, terminând cu COREPER și introdus peagenda Consiliului miniștrilor JAI”, a spus Saghi, explicândprocedura în cadrul acestui proiect.

„Proiectul de concluzii nu trebuie confundat cu rapoartelevizitelor de evaluare. Acum este o sinteză a acestor rapoarte careconstituie proiectul de concluzii. Rapoartele celor 7 vizite sunttrecute în rezumat și alcătuiesc proiectul de concluzii care înfinal spune: recomandăm aderarea României și Bulgariei în cursulanului 2011 sau într-o lună anume sau la o dată ulterioară”, a maispus Saghi.

Miruna Badea, [email protected]

Inchide