ALEGERI SUA 2020. Cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale din America

ALEGERI SUA 2020. Cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale din America
ALEGERI SUA 2020. Cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale din America Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/11/2020, 14:18

Jurnaliștii americani de la CNN au realizat o analiză a alegerilor prezidențiale din SUA, acolo unde actualul președinte, Donald Trump, se bate cot la cot cu democratul Joe Biden: „Da, președintele Donald Trump a depășit cu mult așteptările analiștilor și sondajelor de opinie la votul de marți din nou. Dar cea mai mare surpriză a alegerilor americane din 2020 nu a fost Trump, care și-a văzut șansele de a câștiga un nou mandat scufundându-se”, scrie CNN într-o analiză.

Marea surpriză însă a fost ce s-a întâmplat în Congres, acolo unde republicanii au scos rezultate mult mai bune față de predilecțiile care arătau înfrângerea răsunătoare a lui Trump.

Senatul: majoritatea analiștilor independenți preziceau de multă vreme că democrații vor câștiga foarte probabil majoritatea în 3 noiembrie: „Democrații rămân favoriți clari pentru a recâștiga Senatul cu doar câteva zile rămase până la ziua alegerilor”, scria în 29 octombrie Jessica Taylor, editorul corespondent pentru Senat al Cook Political Report (un buletin informativ online nepartizan care analizează alegerile și campaniile din SUA).

„Lipsa unei curse prezidențiale mai strânse înseamnă că Trump continuă să fie o ancoră care îi va condamna eșecului pe mulți din republicanii în funcție”, adăuga aceasta.

Nu s-a dovedit însă așa. Da, în Colorado republicanii au pierdut un scaun dar la fel au făcut-o și democrații în Alabama. Iar republicanii considerați în pericol din Maine, Iowa și Montana au câștigat, în ultimele două state chiar cu o diferență semnificativă” mai scrie CNN.

ALEGERI SUA 2020. Cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale din America

Camera Reprezentanților: În zilele de dinaintea alegerilor  politologii u nu doar că republicanii nu vor recâștiga o majoritate în camera inferioară a Congresului ci că s-ar putea confrunta cu înfrângeri cu două cifre. Din nou, nu s-a întâmplat așa.

„În momentul scrierii acestui material, republicanii sunt pe cale să câștige între 5 și 10 scaune în Cameră”, nota miercuri ala amiază (ora Americii) David Wasserman, editorul Cook Report pentru Camera Reprezentanților.

Ce se întâmplă dacă Biden câștigă alegerile

Republicanii vor rămâne cel mai probabil în minoritate în 2021 dar micșorarea avansului ar face fiecare vot un efort substanțial pentru Nancy Pelosi, lidera democraților din Cameră.

În plus, dacă Biden câștigă președinția, republicanii vor fi foarte bine poziționați să intre în cursă pentru recâștigarea majorității în camera inferioară la alegerile intermediare (midterm elections) din anul 2022.