LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Partidul Republican, șanse mari pentru obținerea majorității în Camera Reprezentanţilor / Ron DeSantis, tot mai aproape de cursa prezidenţială, în detrimentul lui Trump / Cine e prima lesbiană guvernator

LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Partidul Republican, șanse mari pentru obținerea majorității în Camera Reprezentanţilor / Ron DeSantis, tot mai aproape de cursa prezidenţială, în detrimentul lui Trump / Cine e prima lesbiană guvernator
Alegeri în SUA / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Publicat: 09/11/2022, 15:00
Actualizat: 09/11/2022, 20:58

Republicanii au avans în cursa pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor din SUA. Pe de altă parte, rezultatul de la Senat încă nu poate fi anticipat, conform proiecţiilor realizate pe baza datelor preliminare.

UPDATE ora 21:00Donald Trump, „livid” după primele rezultate. Un consilier al său spune că este dezamăgit și „țipă la toată lumea”

Un consilier al lui Donald Trump, citat de CNN, susține că fostul președinte american este „livid” și „țipă la toată lumea” după primele rezultate al alegerilor intermediare de marți, considerate dezamăgitoare. El s-ar fi așteptat la o „noapte extraordinară” pentru republicani, mai ales că sondajele îi dădeau favoriți și preziceau o victorie majoră a acestora. În schimb, primele rezultate arată o cursă mult mai strânsă decât se așteptau.

„Candidații pe care îi ai contează”, a mai spus consilierul, precizând că persoanele desemnate de Trump să candideze în statele cheie au fost prost alese pentru această bătălie electorală.

„Toți au fost candidați nepotriviți”, a comentat el.

Cu toate acestea, însă, el susține că este puțin probabil ca fostul președinte al Statelor Unite să-și amâne anunțul candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale din 2024, pentru că „ar fi umilitor pentru el să amâne”.

UPDATE 18:00 – Democrații au pierdut sprijinul în rândul alegătorilor latino-americani, iar republicanii au câștigat votul majorității femeilor albe.

Republicanii au câștigat anul acesta majoritatea femeilor de culoare albă, și totodată, un important bloc de vot pe care cele două partide l-au împărțit în 2018, potrivit CNN.

UPDATE ora 15:00 – Victoria clară a lui DeSantis îl propulsează pentru cursa prezidenţială, în detrimentul lui Trump

Victoria clară a politicianului republican Ron DeSantis, care a obţinut un nou mandat de guvernator al statului Florida, îl poziţionează favorabil pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, în detrimentul fostului preşedinte Donald Trump.

Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut o victorie clară în statul Florida, la o diferenţă de 20% (1,5 milioane de voturi) în raport cu fostul guvernator Charlie Crist.

„Încă doi ani!”, au scandat simpatizanţii lui Ron DeSantis imediat după anunţarea rezultatului, referindu-se la perspectivele ca acesta să fie peste doi ani candidatul Partidului Republican pentru funcţia de preşedinte al SUA.

În afară de propria victorie, Ron DeSantis a contribuit şi la reconfigurarea listelor candidaţilor republicani din Florida pentru posturi în Congresul SUA, ceea ce confirmă influenţa acestuia în Partidul Republican, potrivit publicaţiei The Hill. „Datorită susţinerii masive a locuitorilor din Florida, nu doar că am câştigat un scrutin, am rescris harta politică. Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu o victorie istorică”, a afirmat Ron DeSantis, citat de Mediafax.

UPDATE ora 13:00 – Primul congresman din Generaţia Z

Un democrat în vârstă de 25 de ani ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z ales în Congres, potrivit CBS News, citat de News.ro.

Maxwell Alejandro Frost este pe cale să îl învingă pe republicanul Calvin Wimbish în cursa pentru Camera Reprezentanţilor şi va menţine în mâinile democraţilor circumscripţia pe care o reprezintă.

Frost, muzician, şofer Uber şi activist pentru controlul armelor, este unul dintre cei doi reprezentanţi ai Generaţiei Z care figurează pe buletinele de vot din 2022; cealaltă este republicana Karoline Leavitt din New Hampshire.

Tinerii alegători au ieşit la vot în număr mare la alegerile parţiale din 2018, precum şi la alegerile prezidenţiale din 2020, dar un exit-poll arată că la alegerile din 8 noiembrie a crescut vârsta alegătorilor care au venit la vot.

UPDATE ora 12:00 – ANALIZĂ | Cozmin Gușă, despre alegerile intermediare pentru Congresul SUA: ”America va trece la «Houston, avem o problemă!»”

Comentând alegerile intermediare pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, analistul Cozmin Gușă consideră că America urmează să intre în etapa ”Houston, avem o problemă!’”, după ce – într-o primă fază – sintagma cea mai uzitată fusese ”Valul republican nu s-a produs”.

Republicanii au avans în cursa pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor din SUA. Pe de altă parte, rezultatul de la Senat încă nu poate fi anticipat, conform proiecţiilor realizate pe baza datelor preliminare.

Analistul Cozmin Gușă notează, încă de la începutul postării sale, că niciun ”analist serios” nu se aștepta ca republicanii să fie înfrânți în aceste alegeri intermediare, putându-se chiar discuta despre un ”dezastru” al actualei administrații democrate.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 11:00 – Prima lesbiană guvernator

În Massachusetts, procurorul general democrat Maura Healey este pe cale să devină prima femeie aleasă guvernator al statului şi prima femeie lesbiană din ţară care a fost aleasă în această funcţie.


UPDATE ora 10:00 – „Dr. Oz”, învins de un candidat democrat care a făcut accident vascular cerebral

Democraţii americani au obţinut o victorie uriaşă în Pennsylvania, în cursa pentru Senat unde candidatul lor, John Fetterman, l-a învins pe republicanul Mehmet Oz sau „Dr. Oz”, o figură mediatică extrem de cunoscută în SUA, relatează CNN.

O dată cu această victorie, democraţii reuşesc să recupereze acest loc, vacantat în urma retragerii senatorului republican Pat Toomey, în condiţiile în care cursa pentru Senatul SUA este extrem de disputată între republicani şi democraţi. În actuala legislatură, cele două tabere au avut un număr egal de voturi, 50, balanţa în favoarea democraţilor fiind înclinată de vicepreşedinta Kamala Harris, care este şi preşedinte al Senatului şi care vine cu un vot în plus.

John Fetterman, locţiitor al guvernatorului din 2019, şi „Dr. Oz”, care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, au avut una dintre cele mai controversate şi mai costisitoare curse pentru Senat din ţară, iar totul s-a întâmplat în condiţiile în care Fetterman şi-a continuat recuperarea după un accident vascular cerebral suferit înainte de alegerile primare, care i-a limitat adesea capacitatea de a vorbi în campanie, scrie News.ro.

UPDATE ora 09:00 – ANALIZĂ: Majoritatea candidaților republicani care participă la alegerile din SUA sunt conspiraționiști care cred că alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate

Majoritatea candidaților republicani care participă la alegerile această perioadă din StaTele Unite ale Americii sunt conspiraționiști care neagă sau pun la îndoială rezultatele scrutinului din 2020.

Experții sunt de părere că dominația lor în partid reprezintă o amenințare la adresa principiilor democratice ale țării și pune în pericol integritatea voturilor viitoare.

Citește mai multe date ale analizei făcute de The Washington Post

UPDATE ora 08:00 – Un senator american în vârsta de 89 de ani a câştigat un al optulea mandat

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP, transmite Agerpres.

El a avut partea de cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani. Contracandidatul lui a fost democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale – el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei.

Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

UPDATE ora 07:00 – Partidul Republican are avans pentru controlul Camerei Reprezentanţilor

Conform sondajelor de opinie efectuate la ieşirea de la urne, în statele americane în care alegerile legislative intermediare s-au încheiat deja, Partidul Republican este creditat cu obţinerea până în acest moment a 111 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat, 77 de locuri.

Datele, care au fost transmise de postul de televiziune ABC News, sunt preliminare, fiind valabile la ora transmiterii acestei știri. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar majoritatea simplă va fi atinsă când unul dintre partide va atinge nivelul de 218 membri. Proiecţiile se bazează pe tendinţele actuale, existând posibilitatea să nu corespundă cu rezultatele finale, în contextul în care cursele electorale continuă în unele state la ora difuzării acestei ştiri.

La Senat, unde scrutinul vizează doar aproximativ o treime din cele 100 de locuri, proiecţiile indică o cursă foarte strânsă. Controlul asupra Senatului va fi decis în urma rezultatelor din statele Wisconsin, Georgia, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada şi Arizona, conform Mediafax.

Rezultate preliminare la alegerile din SUA / Sursa: The Guardian
Rezultate preliminare la alegerile din SUA / Sursa: The Guardian

Proiecţiile realizate de site-ul Politico.com anticipează o victorie a Partidului Republican la Camera Reprezentanţilor.

Cu toate acestea, Nancy Pelosi, preşedintele actual al Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre liderii Partidului Democrat, s-a declarat încrezătoare, în cursul nopţii, în şansele formaţiunii sale de a menţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform publicaţiei The Hill.

În cursele electorale pentru posturi de guvernatori ai statelor, Partidul Republican a obţinut 12 victorii, potrivit datelor din acest moment, iar Partidul Democrat şase victorii.

Citește și cum a decurs prima zi a alegerilor în SUA.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția