ALERTĂ ÎN JAPONIA. Două reactoare de la centrala nucleară Fukushima scot fum. Pagubele cauzate de seism și tsunami ar putea ajunge la 235 miliarde de dolari

Redactor:
Vlad Mironescu
ALERTĂ ÎN JAPONIA. Două reactoare de la centrala nucleară Fukushima scot fum. Pagubele cauzate de seism și tsunami ar putea ajunge la 235 miliarde de dolari
O parte din personalul prezent la centrala nucleară Fukushima, în nord-estul Japoniei, a fost evacuat luni-după amiază după ce de la reactorul 3 a început să iasă fum, a anunțat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP.

UPDATE Fum alb la reactorul 2 al centraleinucleare Fukushima

Un fum alb a început să se ridice luni după-amiază de la reactorul2 al centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei), întimp ce la reactorul 3 nu se mai vede fum, au anunțat presa șiAgenția pentru siguranță nucleară, relatează AFP.

O parte din personalul prezent la centrala nucleară Fukushima,în nord-estul Japoniei, a fost evacuat luni-după amiază după ce dela reactorul 3 a început să iasă fum, a anunțat operatorul TokyoElectric Power (TEPCO), relatează AFP.


„La ora 15.55 (08.55 ora României), am primit un raport de lacentrală care precizează că un fum negru iese din reactorul 3. Amordonat evacuarea personalului care se află în apropiere”, adeclarat un oficial din cadru TEPCO.

Citeșteși Dezastrul din Japonia în cifre: 7508morți, 200 de miliarde de dolari – costul aproximativ alcatastrofei

Reactorul 3 a suferit avarii grave după cutremurul și tsunami din11 martie: acoperișul clădirii superioare a fost distrus înîntregime de o explozie puternică produsă săptămâna trecută dincauza acumulării de hidrogen, în urma operațiunilor dedepresurizare.

Reactorul 3 ridică cele mai multe probleme deoarece este încărcatcu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu și plutoniu, alecărui emisii sunt foarte nocive.

BM: Pagubele din Japonia ar putea ajunge la 235 miliardedolari, reprezentând 4% din PIB-ul nipon

SINGAPORE (MEDIAFAX) – Seismul puternic și valurile tsunami care aulovit recent Japonia ar putea costa economia niponă între 122 și235 miliarde dolari, respectiv între 2,5% și 4% din PIB, însăeforturile de reconstrucție, care ar putea dura până la cinci ani,vor stimula relansarea economică, apreciază Banca Mondială.

„Dacă se au în vedere experiențele trecute, creșterea reală a PIBva fi afectată la mijlocul acestui an”, se menționează în cel mairecent raport al Băncii Mondiale (BM) referitor la economiilestatelor din Asia de Est și Pacific, citat de AFP.

Creșterea economică își va reveni, însă, în trimestrele următoare,când se vor intensifica eforturile de reconstrucție, care ar puteadura cinci ani, adaugă BM.

PIB-ul nipon a scăzut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anuluitrecut, în ritm anualizat, după o perioadă de creștere susținută înurma ieșirii din recesiunea din 2008-2009. Înainte de cutremur,analiștii anticipau că economia va reîncepe să crească în primultrimestru al acestui an.

De la începutul săptămânii trecute, Japonia încearcă să evite ocatastrofă nucleară, care are la bază centrala de la Fukushima,avariată în urma seismului.

Seria de dezastre a dus la scăderea cu 10,22% a bursei de la Tokyoși la aprecierea monedei nipone, evoluție care afectează veniturileexportatorilor.

BM estimează că situația din Japonia ar putea afecta, deopotrivă,și alte state din Asia.

„Pe termen scurt, impactul va fi mai mare în domeniul comerțului șifinanțelor”, a afirmat un analist al instituției financiareinternaționale.

Seismul din 1995, care a lovit în principal orașul Kobe, a avut caefect încetinirea comerțului nipon timp de mai multe semestre. Dupăaproape un an, importurile și-au revenit la normal, iar exporturileau ajuns la 85% din nivelul anterior seismului.

„De această dată, însă, perturbările aduse rețelelor de producție,în special în sectorul agricol și al electronicelor, ar putea faceprobleme și după un an”, subliniază banca.

Mari exportatori niponi, precum Toyota și Sony, au suspendatactivitatea mai multor uzine în urma seismului. În aceste condiții,și producția unor grupuri străine, care depind de importurile dinJaponia, ar putea fi afectată.

Prețul anumitor piese electronice a crescut cu până la 20%,potrivit BM. Separat, agenția de evaluare financiară Moody’savertizează că economia niponă ar putea scădea în urmacutremurului, dar asigură că guvernul are mijloacele financiarenecesare gestionării dezastrului, care ar putea costa de două orimai mult decât cutremurul din 1995, potrivit Reuters.

Sala de control a reactorului 2 de la Fukushima ar putea firepusă în funcțiune luni

Sala de control a reactorului 2 al centralei Fukushima ar putea firepusă în funcțiune luni, a anunțat un oficial din cadrul Agențieipentru Siguranță Nucleară, citat de AFP.

„Este posibil ca anumite echipamente să poată funcționa azi, ca deexemplu sistemul de climatizare și ventilație, care este dotat cufiltre de carbon, ceea ce contribuie la blocarea particulelor și aiodului radioactiv în sala de control”, a explicat el în timpulunei conferințe de presă.

„Aceasta va îmbunătăți mult mediul de lucru al tehnicienilor”, aadăugat el.

„Printre echipamentele care ar putea fi repuse în funcțiunefigurează și instrumentele de măsurare a temperaturii șipresiunii”, a continuat oficialul.

O nouă linie electrică, instalată vineri, permite transportareaelectricității până la instalațiile electrice ale reactorului 2începând de duminică, dar echipamentele nu sunt încă repuse înfuncțiune, din cauza veificărilor care trebuie efectuate.

Bogdan Cojocaru, [email protected], IulianaEnache, [email protected]

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide