Americanii sunt pregătiți să furnizeze armament Republicii Moldova, în cazul în care Chișinăul o va cere

Publicat: 23 05. 2022, 11:12
Actualizat: 23 05. 2022, 12:21
Delegaţia Congresului american s-a întâlnit și cu preşedinta republicii Moldova, Maia Sandu / Sursa: Președinția Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor furniza armament Republicii Moldova, dacă o va cere conducerea de la Chişinău, a declarat preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Gregory Meeks, care a vizitat recent statul vecin în fruntea unei delegaţii a Congresului SUA.

Gregory Meeks a precizat că armele vor fi livrate chiar dacă Republica Moldova îşi va menţine actualul statut de neutralitate, relatează jurnaliștii de la Observator.

Sursa: https://meeks.house.gov

Delegaţia Congresului american s-a întâlnit și cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Conform comunicatului transmis ulterior de Președinția Republicii Moldova,  șefa statului a mulțumit Statelor Unite pentru relația strânsă de colaborare dintre țările noastre, pentru proiectele de modernizare a Republicii Moldova realizate cu sprijin american și pentru susținerea proceselor democratice. „La fel, Președinta a mulțumit pentru sprijinul suplimentar anunțat de SUA în contextul războiului din Ucraina, deja recepționat la Chișinău. Membrii Congresului SUA și-au exprimat aprecierea pentru reacția autorităților și pentru implicarea cetățenilor moldoveni în criza refugiaților din Ucraina. Ei au dat asigurări că SUA vor fi alături de Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice. Ei au salutat reformele pornite de echipa de guvernare și au subliniat, în context, importanța curățării justiției și a luptei împotriva corupției”, conform sursei citate.

„Președinta Maia Sandu a menționat că, în pofida greutăților prin care trece țara, reformele rămân o prioritate, în special în contextul parcursului nostru european. Ea a spus că își dorește să intensifice cooperarea bilaterală dintre Moldova și SUA, inclusiv prin dezvoltarea relațiilor comerciale, și că mizează pe sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea țării, în lupta cu corupția și consolidarea democrației”, se arată în comunicat.

Şi ministrul britanic de externe Liz Truss declara, recent, că Republica Moldova ar trebui înzestrată cu armament „la standardele NATO” pentru a se apăra de o eventuală agresiune a Rusiei.

Liz Truss a afirmat, într-un alt discurs, cu doar câteva săptămâni înainte, că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un drum lung și să dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

„Dacă Putin reușește, va fi o nenorocire nespus de mare în Europa și consecințe teribile în întreaga lume. Nu ne vom mai simți niciodată în siguranță”, a declarat șeful diplomației de la Londra.

Maia Sandu a susținut miercuri un discurs  în fața Parlamentului European. Războiul din Ucraina, corupția și reformele din justiție, aderarea Republicii Moldova la UE, refugiații ucrainenii au fost câteva dintre temele în jurul cărora a baleiat discursul acesteia.

Republica Moldova nu vrea să intre în NATO, dar a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni după invadarea Ucrainei.