APEL. Statele Unite cer Rusiei și Chinei să ofere mai mult ajutor umanitar pentru Venezuela în perioada pandemiei

Publicat: 26 06. 2020, 02:43
APEL. Statele Unite cer Rusiei și Chinei să ofere mai mult ajutor umanitar pentru Venezuela în perioada pandemiei. Shutterstock

Statele Unite au făcut apel joi la Rusia și China să ofere mai mult ajutor umanitar Venezuelei în perioada pandemiei de COVID-19.

Venezuela, care până acum a raportat doar 4.048 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și doar 35 de decese până în prezent către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a trimis mai mulți medici și jurnaliști la închisoare după ce au încercat să prezinte adevărata amploare a pandemiei în această țară, a declarat Elliott Abrams, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Venezuela, citat de site-ul agenției de presă Reuters.

Declarația oficialului a fost făcută în cadrul unui eveniment diplomatic organizat de Misiunea Statelor Unite ale Americii pe lângă Națiunile Unite.

„Credem că numerele sunt tragice, sunt mult mai mari. Am vrea să vedem că Rusia și China contribuie mai mult din punct de vedere umanitar. Au existat până acum, din ce știu, contribuții ale Chinei și Rusiei în acest sens. Dar contribuțiile sunt destul de reduse în comparație cu nevoile”, a declarat Abrams.

Situația socio-economică din Venezuela continuă să fie precară

Venezuela se confruntă de ani de zile cu o criză economică de proporții, dar și cu o gravă criză politică. Situația din țara sud-americană i-a determinat pe aproape cinci milioane de venezueleni să plece în străinătate.

Abrams a mai declarat că liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, dar și Guvernul său interimar, recunoscut de peste 50 de state, ar fi declarat că va aloca 20 de milioane de dolari Organizației Pan-americane a Sănătății, biroul regional al OMS, dar și către alte organizații.

Abrams a adăugat că Administrația actualului președinte, Nicolas Maduro, a trimis aproximativ 450 de opozanți în închisoare și, pe lângă acest lucru, subminează mai multe instituții naționale, inclusiv Curtea Supremă.

Oficialul american a reiterat oferta Statelor Unite de pe 31 martie referitoare la un acord de împărțire a puterii în Venezuela, care ar include și ridicarea unor restricții împotriva regimului de la Caracas. Autoritățile americane au propus acest lucru în schimbul formării unei Administrații interimare compuse din Partidul Socialist al lui Maduro și reprezentanți ai opoziției, însă fără prezența actualului președinte în componența Administrației.