CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19

CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19
CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19. Sursa foto: WFP
Publicat: 28/05/2020, 19:42

În contextul în care America de Sud a devenit noul „epicentru” al pandemiei de COVID-19, după cum a anunțat recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS), măsurile luate de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului ar urma să aibă un efect devastator asupra Americii Latine și a Caraibelor.

Astfel, numărul persoanelor care s-ar putea confruta cu o lipsă acută de alimente s-ar putea tripla în anul acesta, ajungând de la 3,4 milioane la 13,7 milioane, avertizează Programul Alimentar Mondial al ONU.

Programul Alimentar Mondial (PAM) desfășoară proiecte în Bolivia, Columbia, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Peru și în mai multe state mai mici din Caraibe.

Potrivit estimărilor, economiile din această regiune ar urma să înregistreze o scădere medie de 5,4%, cea mai puternică recesiune din istoria recentă a regiunii. Această situație ar urma să îi afecteze cel mai puternic pe cetățenii care lucrează cu ziua. În Bolivia, spre exemplu, 60% din cetățeni obțin venituri la negru. Potrivit unui sondaj recent al PAM, desfășurat în nouă țări, 69% dintre respondenți au declarat că au înregistrat scăderi importante ale veniturilor ca urmare a pandemiei, femeile fiind cele mai afectate din această cauză.

Șapte din zece respondenți au declarat că sunt îngrijorați de faptul că ar putea să nu mai aibă suficientă mâncare. Ce este mai alarmant este că 17% dintre respondenții din zonele urbane au declarat că nu își permit să mănânce decât o dată pe zi.

Migranții, expuși la riscuri mai mari

Potrivit PAM, Haiti este una dintre țările cele mai expuse, în condițiile în care numărul persoanelor afectate de lipsa securității alimentare ar putea crește de la 700.000 la 1,6 milioane. Și alte state din Caraibe riscă să înregistreze o dublare a numărului persoanelor afectate de lipsa securității alimentare, mai ales în condițiile în care regiunea urmează să se confrunte și cu o serie de uragane în viitorul apropiat.

În Columbia, Ecuador și Peru, pandemia de COVID-19 ar putea crește riscul de foamete în rândul migranților din Venezuela, care numără între 540.000 și un milion de persoane. În acest context, Programul Alimentar Mondial anunță că va continua distribuția de alimente și vouchere în această regiune, dar și în alte state, precum Bolivia și El Salvador.

PAM: Este importantă extinderea programelor sociale în regiune

Programul Alimentar Mondial avertizează că amploarea acestei crize sanitare și socio-economice va fi atât de mare în regiune încât va fi imposibil ca organizațiile umanitare să poată să facă față tuturor nevoilor, așa că recomandă ca autoritățile din aceste țări să extindă programele sociale.

„Programele naționale pentru reducerea sărăciei pot avea un rol-cheie în cazul acestei urgențe. În ultimii ani, am lucrat cu guvernele din regiune pentru a le întări programele de protecție socială și pentru a le ajuta să răspundă crizelor”, a declarat directorul regional al PAM, Miguel Barreto.

În America Latină și în Caraibe, peste 200 de milioane de persoane, sau 35% din populație, beneficiază de o formă sau alta de ajutor social. De aceea, PAM susține că programele de asistență socială vor trebui întărite în următoarea perioadă în regiune, pentru a putea face față noilor solicitări din cauza pandemiei.

„Extinderea acoperirii mecanismelor de protecție socială în această perioadă de criză va face diferența. Acest lucru îi va ajuta pe cei care trăiesc de pe o zi pe alta să își acopere nevoile de bază. PAM este pregătit să ajute guvernele în acest sens”, a spus Barreto.

Brazilia este țara cel mai puternic afectată de pandemia de COVID-19 din America Latină. Țara a înregistrat peste 25.000 de decese cauzate de noul tip de coronavirus.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican