ARESTAȚI. Cum au încercat să profite de criză mafioții din Sicilia. Poliția „a săltat” marți 91 de persoane

Publicat: 12 05. 2020, 15:50
Carabinieri, Italia

Poliţia din Italia a anunţat marţi că 91 de persoane au fost arestate într-o serie de raiduri pe plan naţional care au vizat mafia siciliană. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de circa 15 milioane de euro, precizează Garda financiară italiană. Potrivit autorităților italiene, mafioții arestați încercau să profite de criza economică provocată de Covid-19.

Arestările au vizat două clanuri mafiote foarte active în perioada aceasta în Italia, Ferrante şi Fontana, care activează în Palermo.

Mafioţii urmăreau să profite de criza economică provocată de pandemia de COVID-19,  precizează Agerpres, care scrie că experţii în criminalitate au avertizat că întreprinzătorii afectaţi de criză ar putea ajunge sub controlul mafiei, care încearcă totodată să intre în graţiile populaţiei distribuind mâncare printre nevoiaşi.

În ce sunt implicați mafioții arestați

Pe lângă activităţile infracţionale precum extorcarea de fonduri, traficul de droguri şi pariurile ilegale, mafioţii din Palermo s-au infiltrat şi economia legală, având interese în atelierele de ambarcaţiuni, pe piaţa de fructe şi legume, măcelării, baruri şi supermarketuri, precum şi în comerţul cu cafea şi ceasuri de lux.

Cei trei fraţi care conduc clanul Fontana, Angelo, Giovanni şi Gaetano, au fost reţinuţi la Milano.

De altfel, presa din Italia a semnalat încă de la începutul pandemiei că Mafia înceacă să profite de această criză.

Poliția a eliberat un mafiot acuzat de crime abominabile

Pe de altă parte, în ulitmele săptămâni, autoritățile italine au eliberat mai mulți mafioți bătrâni pentru a nu se îmblnăvi în închisori.

Astfel, între cei care au putut reveni acasă se află Franco Cataldo, în vârstă de 85 de ani, un mafiot care a fost complice în 1996 la uciderea şi dizolvatrea în acid a lui Giuseppe di Matteo, un băiat de 15 ani, fiu al unui turnător din Mafia.

La începutul lunii martie în Italia au avut loc revolte în închisori, în urma cazurilor de îmbolnăviri, deţinuţii fiind nemulţumiţi de măsurile restrictive impuse închisorilor pentru a ţine sub control virusul.