AVERTISMENT. Pe măsură ce Europa relaxează restricțiile, mii de migranți încep să traverseze din nou Marea Mediterană dinspre Africa

Publicat: 16 06. 2020, 15:55
AVERTISMENT. Pe măsură ce Europa relaxează restricțiile, mii de migranți încep să traverseze din nou Marea Mediterană dinspre Africa. Sursa foto: Profimedia

Numărul migranților care au ajuns în Uniunea Europeană în luna mai a fost de cinci ori mai mare decât în aprilie, după ce restricțiile au început să fie relaxate în statele europene, iar granițele au început să se redeschidă.

Frontex, agenția care se ocupă de paza frontierelor externe ale statelor Schengen, a anunțat luni că a înregistrat în luna mai 4.300 de traversări neautorizate ale frontierelor, comparativ cu cele 900 înregistrate în luna aprilie, după cum informează Euronews.

De la începutul anului și până în prezent, 31.600 de persoane au intrat în Europa în mod ilegal, o scădere de doar șase procente față de aceeași perioadă din 2019.

Dintre acestea, aproximativ 12.700 au ajuns în Europa prin așa-numita „rută din Mediterana de Est”, adică din Turcia spre Grecia. Dintre cele 12.700 de persoane care au folosit această rută, 1.250 au intrat în UE doar în luna mai. Cei mai mulți dintre cei care au intrat în Europa prin Turcia provin din Afganistan, potrivit datelor Frontex.

Peste 5.500 de persoane au mai ajuns în Europa în 2020 traversând Marea Mediterană din Africa de Nord către Europa. O mie de persoane au folosit această rută în luna mai. De asemenea, alte 6.900 de persoane au ajuns în Uniunea Europeană prin Balcanii de Vest, o creștere cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Migranții continuă să traverseze Mediterana, în pofida riscurilor

La finalul săptămânii trecute, o ambarcațiune cu peste 30 de oameni la bord și care se îndrepta spre Europa s-a scufundat în Marea Mediterană. Aproximativ 12 persoane sunt încă date dispărute în apropiere de coasta libiană.

Duminică, Papa Francisc a atras atenția asupra faptului că mii de migranți, refugiați sau solicitanți de azil sunt „mult mai vulnerabili în fața exploatării și violenței”.

„Aceasta este cruzime. Cu toții suntem responsabili. Nimeni nu poate să simtă că nu are nicio responsabilitate în această problemă”, a spus Papa Francisc.

Organizația Internațională pentru Migranție a avertizat în luna martie că estimează că numărul migranților care au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană a trecut de pragul de 20.000 din 2014 până în prezent