MESAJ. Papa Francisc, către liderii lumii: Oamenii sunt mai importanți decât economia

MESAJ. Papa Francisc, către liderii lumii: Oamenii sunt mai importanți decât economia
MESAJ. Papa Francisc, către liderii lumii: Oamenii sunt mai importanți decât economia. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/05/2020, 18:07

Papa Francisc a declarat duminică, în cadrul cuvântării sale, că oamenii sunt mai importanți decât economia, făcând referire la deciziile statelor lumii de a relaxa restricțiile impuse pentru limitarea creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19.

Comentariile Papei Francisc, o abatere de la discursul pe care îl avea pregătit, fac parte din prima cuvântare a acestuia de la fereastra sa din ultimele trei luni, în condițiile în care Italia a fost în carantină până acum.

„Vindecarea oamenilor este importantă, nu economisirea cu scopul de a salva economia, vindecarea oamenilor, care sunt mai importanți decât economia. Noi oamenii suntem temple ale Duhului Sfânt, economia nu este”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif nu a făcut referire la vreo țară în special. Mai multe guverne decid în această perioadă dacă vor relaxa restricțiile pentru a-și salva economiile, locurile de muncă și standardele de viață sau dacă vor menține restricțiile impuse pentru limitarea numărului de cazuri noi de COVID-19 pânp când se vor asigura că virusul este sub control.

Primul mesaj transmis de Papa Francisc în aproape 3 luni

Mesajul Papei a fost întâmpinat cu aplauze de sutele de persoane care se aflau în Piața Sf. Petru de la Vatican, majoritatea acestora purtând măști de protecție și respectând regulile privind distanțarea socială. Piața a fost redeschisă publicului luni. În mod normal, zeci de mii de oameni sunt prezenți duminica în piață.

Ultima dată când Papa Francisc a transmis un mesaj și o binecuvântare de la fereastra sa a fost pe 1 martie, înainte ca Italia, țară care a înregistrat mai bine de 33.000 de decese din cauza noului tip de coronavirus, să intre în carantină, impunând restricții severe. Ultimele restricții rămase în vigoare vor fi ridicate miercuri.

Papa Francisc a rostit și o rugăciune pentru membrii personalului medical care și-au pierdut viața în timp ce îngrijeau bolnavii de COVID-19. El a declarat că speră că lumea va ieși din această criză mai unită.

„Oamenii nu ies dintr-o astfel de criză la fel ca înainte. Vom ieși din criză fie mai buni, fie mai răi ca înainte. Haideți să avem curajul să fim mai buni ca înainte pentru a putea să construim perioada post-criză în mod pozitiv”, a spus Suveranul Pontif.