Bulgaria anunță că va bloca negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord. Care sunt nemulțumirile Sofiei

Publicat: 16 11. 2020, 02:26
Bulgaria anunță că va bloca negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord. Care sunt nemulțumirile Sofiei. Sursa foto: Shutterstock

Bulgaria se va opune marți începerii negocierilor de aderare a țării vecine, Macedonia de Nord, la Uniunea Europeană, întrucât cele două țări nu au reușit încă să rezolve unele neînțelegeri referitoare la istoria comună și la limbă, a anunțat ministrul de Externe de la Sofia, Ekaterina Zaharieva.

Anunțul vine în contextul în care miniștrii de Externe din cele 27 de state membre urmează să discute marți despre începerea negocierilor de aderare cu această țară balcanică, informează Reuters.

În cazul în care oricare stat membru respinge începerea negocierilor, discuțiile privind aderarea nu pot începe în mod oficial.

„Bulgaria spune «nu» în ceea ce privește începerea negocierilor, nu spunem «nu» aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană”, a spus Zaharieva duminică, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune BTV.

Aceasta a adăugat că Macedonia de Nord nu își respectă angajamentele din cadrul tratatului de prietenie dintre cele două țări, semnat în 2017.

Mai mult, ministrul spune că autoritățile de la Skopje au politici anti-bulgare.

Sofia dorește ca țara vecină să recunoască faptul că națiunea și limba macedoneană au origini bulgare și solicită încetarea retoricii anti-bulgare din Macedonia de Nord.

De cealaltă parte, autoritățile de la Skopje spun că identitatea națională și limba nu sunt subiecte negociabile.

Germania și-ar dori ca negocierile să înceapă anul acesta

În pofida unor discuții ce au avut loc în ultima lună și la care a participat și Germania, țară care speră ca negocierile privind aderarea Macedoniei de Nord să înceapă cât timp Berlinul deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, cele două țări din balcani nu au reușit să ajungă la un acord.

„Nimeni nu dispută dreptul lor la autodeterminare și dreptul lor de a-și numi limba așa cum doresc. Dar nu putem să fim de acord ca acest drept să se bazeze pe ură, furt istoric și negarea Bulgariei”, a spus Zaharieva.

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a declarat la rândul său că se aștepta la o astfel de decizie, dar a adăugat că încă este timp, până la finalul lunii decembrie pentru a organiza o conferință interguvernamentală pentru deschiderea negocierilor.

„Aștept responsabilitate și un semn de prietenie din partea părții bulgare. Avem nevoie de prietenie, de o mână de ajutor, pentru a merge împreună pe calea europeană”, a declarat Zaev.