Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept

Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept
Publicat: 14/10/2020, 22:44

Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu introducerea unor clauze de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea normelor statului de drept.

În acest context, autoritățile de la Varșovia au amenințat cu blocarea bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie, potrivit MEDIAFAX.

„Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

De asemenea, Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a avertizat că ar putea bloca adoptarea bugetului multianual european și a Fondului de relansare economică.

„Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski.

UE propune condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.

Germania, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a prezentat un mecanism prin care accesarea fondurilor europene, inclusiv a bugetului de relansare economică post-pandemie, să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept.

Propunerea a fost acceptată în principiu de Consiliul European, care a evitat însă detalierea sistemului, pentru ca planul să nu fie blocat de Ungaria și Polonia, țări acuzate de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și ONG-urilor.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate.

„Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios”, a spus Macron.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. Acesta susține că Polonia nu va permite „aplicarea arbitrară a diverselor cauze” doar pentru că „Guvernul nostru nu este plăcut”.

La rândul său, Ungaria consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, calificând-o drept „un act de șantaj”.

Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață