Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept

Redactor:
Andrei Vacaru
Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept
Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept. Sursa foto: Shutterstock

Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu introducerea unor clauze de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea normelor statului de drept.

În acest context, autoritățile de la Varșovia au amenințat cu blocarea bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie, potrivit MEDIAFAX.

„Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

De asemenea, Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a avertizat că ar putea bloca adoptarea bugetului multianual european și a Fondului de relansare economică.

„Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski.

UE propune condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.

Germania, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a prezentat un mecanism prin care accesarea fondurilor europene, inclusiv a bugetului de relansare economică post-pandemie, să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept.

Propunerea a fost acceptată în principiu de Consiliul European, care a evitat însă detalierea sistemului, pentru ca planul să nu fie blocat de Ungaria și Polonia, țări acuzate de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și ONG-urilor.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate.

„Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios”, a spus Macron.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. Acesta susține că Polonia nu va permite „aplicarea arbitrară a diverselor cauze” doar pentru că „Guvernul nostru nu este plăcut”.

La rândul său, Ungaria consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, calificând-o drept „un act de șantaj”.

Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Locul din România unde coșurile sunt interzise în supermarket. Motivul e incredibil
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
ȘOCANT! Ce probleme are Silviu Biriș din cauza divorțului. Este halucinant...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Viviana Sposub și George Burcea nu mai locuiesc împreună! Adevăratul motivul pentru care actorul a...
Inchide