Câți europeni urmează să primească vaccinul anti-COVID și ce persoane vor avea prioritate

Publicat: 27 08. 2020, 12:22

Din cei 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene , 40% ar urma să fie vaccinați anti-COVID imediat după apariția unui ser. Vor primi vaccinul peste 200 de milioane de persoane care fac parte din cei incluși în grupe de risc.

Uniunea Europeană a încheiat până acum înțelegeri cu patru companii care lucrează la realizarea unui vaccin.

Partenere ale Bruxellesului în acest plan, numit Europa First (Europa Prima), sunt Marea Britanie, Elveția, Norvegia și țări din Balcani.

225 de milioane de doze de vaccinuri anticovid-19, pentru țările UE

Comisia Europeană și firma germană CureVac au anunțat joi că au încheiat primele discuții referitoare la asigurarea de cel puțin 225 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus pentru statele UE.

„Fiecare rundă de discuții pe care o încheiem cu industria farmaceutică ne aduce mai aproape de câștigarea bătăliei cu virusul. În curând vom avea o înțelegere cu CureVac”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Persoanele care ar urma să primească vaccinul în prima fază sunt cei incluși în grupe de risc:

-personal medical

-bătrâni

-pacienți cu boli cronice

-angajați din domeniul sănătății, transportului și siguranței publice

Medicul Rafila, despre posibilitatea apariției unui vaccin care ar acționa difert la mai multe categorii de vârste

„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare.

În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.