Comisia Europeană extinde discuțiile cu cea de-a cincea companie farmaceutică pentru achiziționarea unui vaccin împotriva Covid-19

Comisia Europeană extinde discuțiile cu cea de-a cincea companie farmaceutică pentru achiziționarea unui vaccin împotriva Covid-19
numărul cazurilor de Covid-19 a ajuns la nivelul lunii martie, cand era vârful pandemiei (FOTO: Twitter)
Publicat: 26/08/2020, 11:46
Actualizat: 06/04/2021, 14:44

Comisia Europeană a încheiat în urmă cu două zile, discuții cu compania Moderna pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19.

Moderna este a cincea companie cu care Comisia a încheiat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson pe 13 august, CureVac la 18 august, si un acord de achiziție în avans cu AstraZeneca la 14 august, potrivit comunicatului de presă emis de Comisia Europeană.

Statele membre ar avea posibilitatea de a achiziționa vaccinul împotriva Covid-19 și de a dona altor țări

Contractul prevăzut cu Moderna ar prevedea posibilitatea tuturor statelor membre ale UE de a achiziționa vaccinul, precum și de a dona țărilor cu venituri mici și medii sau re-direcționarea către țările europene. Se preconizează că Comisia va avea un cadru contractual în vigoare pentru achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a cumpăra până la alte 80 de milioane de doze, care vor fi furnizate odată ce un vaccin se va dovedi că va fi sigur și eficient împotriva COVID-19. Comisia urmărește discuții intense cu alți producători de vaccinuri.

Pressedintele Comisiei Europene: ”Investițiile europene în vaccinurile împotriva coronavirusului vor beneficia de întreaga lume”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „După negocieri intense, Comisia Europeană a încheiat acum discuții cu o a cincea companie farmaceutică, pentru a permite accesul rapid la un vaccin împotriva coronavirusului pentru europeni. Investim în companii care folosesc tehnologii diverse, pentru a ne crește șansele de a avea vaccinuri sigure și eficiente. Continuăm discuțiile cu alte companii – deoarece vrem să ne asigurăm că vaccinurile sunt disponibile rapid pe piață. Investițiile europene în vaccinurile împotriva coronavirusului vor beneficia de întreaga lume și ne vor ajuta să învingem acest virus”.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Rezultatele de astăzi în urma discuțiilor cu Moderna arată că ne asumăm angajamentul nostru de a avea acces la un vaccin sigur și eficient. Mă bucur să văd că continuăm să ne îndeplinim ținta de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri – o necesitate pentru a asigura succesul eventual și pentru a ne proteja cetățenii împotriva coronavirusului. ”

Moderna este o companie din SUA, pionieră în dezvoltarea unei noi clase de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm). mRNA joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care direcționează celulele din organism să facă proteine, inclusiv proteine ​​care pot preveni sau combate bolile.

Discuțiile exploratorii încheiate au ca scop să rezulte într-un Acord de Achiziție în avans care să fie finanțat cu Instrumentul de asistență de urgență, care are fonduri dedicate creării unui portofoliu de vaccinuri potențiale cu profiluri diferite și produse de diferite companii.

Un pas important spre încheierea unui acord de achiziție în avans și, prin urmare, spre punerea în aplicare a Strategiei Europene pentru vaccinuri

Concluzia  discuțiilor exploratorii cu Moderna este un pas important spre încheierea unui acord de achiziție în avans și, prin urmare, spre punerea în aplicare a Strategiei europene pentru vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020. Această strategie are drept scop asigurarea tuturor cetățenilor europeni Vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficiente și accesibile în termen de 12 până la 18 luni. Pentru a face acest lucru, împreună cu statele membre, Comisia este de acord cu acordurile de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin pentru un anumit preț.

De asemenea, Comisia Europeană se angajează să se asigure că toți cei care au nevoie de un vaccin îl primesc, oriunde în lume și nu numai acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță.

Acesta este motivul pentru care s-au strâns aproape 16 miliarde EUR începând cu 4 mai 2020 în cadrul Coronavirus Global Response, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru recuperarea globală.

România a cerut UE 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid 19

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti Covid 19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații