Ce fenomen meteo rar a dus la anularea a zeci de zboruri pe aeroporturile din apropierea Londrei

Publicat: 25 01. 2023, 19:43
Ce fenomen meteo rar a dus la anularea a zeci de zboruri pe aeroporturile din apropierea Londrei / Sursa FOTO: flickr.com

Haos pe mai multe aeroporturi din aproprierea Londrei. Din cauza unui fenomen meteo rar, zeci de zboruri au fost anulate, iar pasagerii, puși să aștepte cu orele.

De vină a fost ceața înghețată, după cum au transmis autoritățile britanice.

Ce este ceața înghețată

Și șoferii au fost sfătuiți de polițiști să aibă mare grijă, fiind extrem de ridicat pericolul producerii unor grave accidente rutiere.

Totodată, autoritățile au emis și o alertă de poluare – din cauza ceții, emisiile din trafic se dispersează mult mai greu.

Specialist în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu a vorbit la Digi 24 despre ceața înghețată care a lovit periferia Londrei.

Ceața nu este un fenomen neobișnuit în Marea Britanie. De obicei în timpul toamnei, chiar și primăvara, iarna avem ceață în zona respectivă. Însă acum avem temperaturi foarte scăzute și din acest motiv se formează acest gen de ceață, care nu e neapărat rar, dar necesită niște condiții.

E o ceață care se formează ca orice tip de ceață. Practic avem încălzirea de la soare, radiația care încălzește suprafața terestră. În condițiile în care în zonă există foarte multă umiditate, în timpul nopții pământul la rândul lui emite această căldură pe care a acumulat-o în timpul zilei, și pentru că în zona respectivă nu am avut nori, această căldură se degajă către straturile superioare, scade temperatura și atunci se formează picăturile foarte fine de apă care reprezintă de fapt ceața.

Acum, acolo având temperaturi negative, ceața aceasta ajunge la temperaturi de minus zero grade, minus un grad. Practic, ar trebui ca picăturile de ceață respective să înghețe, însă ele nu îngheață, apa devine ceea ce noi numim apă suprarăcită. Dar dacă întâlnește o suprafață, de exemplu crengile unui copac, sau firele de iarbă, acestea acționează ca un nucleu de înghețare, iar particulele suprarăcite ajung să înghețe. Se formează o suprafață de gheață albicioasă în zonele respective.

Există o problemă destul de mare cu acest tip de ceață, dacă se depune pe drumuri, șosele, pentru că se depune un strat foarte fin, și el nu este întotdeauna vizibil.

De altfel, în SUA se numește și „black ice”, pentru că nu îți dai seama dacă zona este acoperită sau nu. Și atunci este un pericol suplimentar, în afară de reducerea extremă a vizibilității”, a declarat Bogdan Antonescu.