Cele 4 situații în care Vladimir Putin va lansa un atac nuclear. Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

Publicat: 28 02. 2022, 15:42
Vladimir Putin / Sursă FOTO: Profimedia - Ilustrativ

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear ”de descurajare” în alertă ridicată după ”anunțurile agresive ale țărilor NATO”.

În 2018, Departamentul apărării al Statelor Unite a publicat un raport numit Nuclear Posture Review. Raportul afirmă că „strategia și doctrina Rusiei subliniază potențialul coercitiv și militar al folosirii armelor nucleare.

Ea evaluează în mod greșit că amenințarea unei escaladări nucleare sau chiar o primă folosire a lor (n.r. doctrina „first use” – lansarea armelor nucleare înaintea adversarilor) va servi la ‘dezescaladarea’ unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.

Moscova amenință și face exerciții limitate privind o primă folosire a armelor nucleare, sugerând o așteptare greșită că amenințările nucleare coercitive sau o primă folosire limitată ar putea paraliza Statele Unite și NATO și, prin urmare, ar pune capăt unui conflict în termeni favorabili Rusiei”, potrivit Nuclear Posture Review.

În iunie 2020, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federaţiei Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că: „Federaţia Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”.

Cele 4 situații în care Vladimir Putin va lansa un atac nuclear

Documentul semnat de Vladimir Putin stipulează cele 4 condiţii în care Rusia ar putea lansa arme nucleare:

  • primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federaţiei Ruse şi/sau a aliaţilor săi;
  • folosirea armelor nucleare şi a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federaţiei Ruse şi/sau a aliaţilor săi;
  • atac al unui adversar împotriva unor facilităţi guvernamentale sau militare critice ale Federaţiei Ruse a căror perturbare ar submina acţiunile forţelor de răspuns nuclear;
  • agresiune împotriva Federaţiei Ruse folosind arme convenţionale când însăşi existenţa statului este în pericol”.

Generalul John Hyten, fostul şef al Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a reacţionat la „doctrina destabilizatoare a Rusiei pe care unii o numesc escaladare pentru dezescaladare”.

Urăsc sincer această discuţie. M-am uitat la doctrina Rusiei. M-am uitat la ce au scris ruşii. Nu este escaladare pentru a dezescalada, este escaladare pentru a câştiga. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru”, a spus acesta,

Ideea unui conflict nuclear în Europa este „de neconceput”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Simpla idee a unui conflict nuclear este pur şi simplu de neconceput”, a declarat purtătorul de cuvânt, întrebat despre reacţia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la anunţul preşedintelui rus.

Acesta a stârnit un val de revoltă şi condamnarea multor ţări, în special din partea SUA, care au denunţat o escaladare „de neconceput”. NATO a calificat de asemenea conduita Moscovei drept „iresponsabilă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Unii experţi au apreciat că declaraţiile ruse se înscriu în cadrul unei voinţe „de a impresiona” adversarul, asigurând că aceste arme nucleare nu vor fi utilizate, potrivit AFP.