Vladimir Putin, primele declarații publice după invadarea Ucrainei. Ce spune președintele Rusiei despre război

Vladimir Putin, primele declarații publice după invadarea Ucrainei. Ce spune președintele Rusiei despre război
Sursă foto: Captură YouTube
Publicat: 27/02/2022, 10:11
Actualizat: 27/02/2022, 13:19

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un scurt discurs televizat în această dimineață, acestea fiind primele sale declarații publice după cele de vineri, ziua invaziei asupra Ucrainei.

Putin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind o „operațiune specială pentru a oferi ajutor republicilor populare din Donbas” și a salutat „eroismul” forțelor speciale ruse care luptă în Ucraina.

Președintele Rusiei a spus că soldații au fost instruiți să ofere asistență „republicilor populare din Donbas” – referindu-se la două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente înaintea invaziei.

„Aduc un omagiu special celor care își îndeplinesc eroic datoria militară în timpul operațiunii speciale de a oferi ajutor republicii populare Donbas în aceste zile”, a spus Vladimir Putin, citat de Agenția de știri Interfax.

„Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului forțelor de operațiuni speciale, veteranilor din unitățile de forțe speciale pentru loialitatea față de jurământ, pentru serviciul impecabil în numele poporului Rusiei și al marii noastre patrii”, a spus el.

El a încheiat mesajul spunând: „Vă doresc mult noroc, succes și toate cele bune vouă și celor dragi.”

Mesajul a fost transmis pentru a marca Ziua forțelor speciale ale Rusiei, care are loc anual, pe 27 februarie, începând din 2015.

A patra zi de la invazia Rusiei în Ucraina

Răsare soarele în Ucraina, în a patra zi de la invazia rusă, iar Kievul rezistă.

Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și avansează mult mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic. Și surse oficiale din SUA, cu informații direct de pe front, au spus jurnaliștilor CNN că Rusia are pierderi mari pe teatrele de luptă, în timp ce nu a reușit să preia controlul spațiului aerian.

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

„Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult