China a anunțat că sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii, printre care și combaterea schimbărilor climatice, din cauza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

China a anunțat că sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii, printre care și combaterea schimbărilor climatice, din cauza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/08/2022, 15:39

Autoritățile din China au anunțat vineri că vor sista colaborarea cu Statele Unite în mai multe domenii, ca urmare a vizitei de săptămâna aceasta a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Între timp, ambasadorul chinez la Washington a fost convocat la Casa Albă pentru a i se comunica un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în apropierea Taiwanului.

În acest context, China „va suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” și urmează să anuleze o întrevedere între lideri militari chinezi și americani, dar și două reuniuni de securitate. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, care a invocat „disprețul” de care ar fi dat dovadă Nancy Pelosi atunci când a decis să viziteze Taiwanul, deși autoritățile chineze s-au opus vizitei.

China și Statele Unite sunt cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră și au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 de la Glasgow. La acea dată, cele două țări s-au angajat să colaboreze pentru intensificarea acțiunilor climatice în următorii ani și să desfășoare reuniuni periodice „pentru a combate criza climatică”, potrivit Agerpres.

China va lua și alte măsuri după vizita lui Pelosi în Taiwan

De asemenea, autoritățile chineze au anunțat că vor suspenda cooperarea cu Washingtonul asupra repatrierii migranților ilegal, precum și asupra cooperării judiciare, criminalității transfrontaliere și combaterii traficului de droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Începând de joi, China a organizat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita pe insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a precizat, vineri, că acțiunile Chinei reprezintă un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”. Oficialul afirmat că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China, oferind asigurări că ţara sa nu va adopta măsuri care să provoace o criză: „Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă”, a transmis Blinken.

De asemenea, şeful diplomaţiei americane a menționat că Beijingul „a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?