Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că Nancy Pelosi va fi sancționată în urma vizitei sale „rea și provocatoare” din Taiwan

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că Nancy Pelosi va fi sancționată în urma vizitei sale „rea și provocatoare” din Taiwan
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 05/08/2022, 14:54

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat, vineri, că șefa Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, va fi sancționată în urma vizitei sale recente, „rea și provocatoare”, în Taiwan. Oficialii de la Beijing susțin că Pelosi a subminat „suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei” și a „amenințat pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că „în ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, relatează Reuters.

Începând de joi, China a organizat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita pe insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a precizat, vineri, că acțiunile Chinei reprezintă un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”. Oficialul afirmat că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China, oferind asigurări că ţara sa nu va adopta măsuri care să provoace o criză: „Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă”, a transmis Blinken.

De asemenea, şeful diplomaţiei americane a menționat că Beijingul „a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”.