Cine este cel mai influent om din anturajul lui Putin. Povestea fizicianului alături de care liderul de la Kremlin a pus la cale „refacerea măreției” Rusiei

Publicat: 14 03. 2022, 11:09
Sursă foto: Profimedia.ro/colaj Gândul

Vladimir Putin s-a izolat în ultimii ani și a ajuns în mijlocul unui cerc extrem de restrâns, de oameni care adoră miturile istorice și teoriile conspirației, scrie jurnalistul Mikhail Zygar, fondatorul singurului canal de independent de știri din Rusia, Dozhd, într-un articol de opinie publicat în New York Times.

Datorită deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, Rusia este acum mai izolată decât a fost vreodată. Economia țării este sancţionată, iar marile companii internaţionale se retrag. Mass-media a fost şi mai restricţionată, iar cele rămase promovează naţionalismul şi minciuna. Oamenii vor avea din ce în ce mai puţină comunicare cu ceilalţi dincolo de graniţele lor, iar Rusia seamănă din ce în ce mai mult cu preşedintele ei, scrie Zygar în New York Times.

Jurnalistul aduce în discuție cartea sa „Toți oamenii de la Kremlin”, unde remarcă că vorbit despre fenomenul așa-numitul „Colectivul lui Putin” și despre cum anturajul președintelui rus a încercat mereu să anticipeze ce și-ar dori șeful statului.

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB, a fost mereu secretos şi conspirativ. Însă ceea ce se spune despre comportamentul preşedintelui în ultimii doi ani, este mai degrabă alarmant. Izolarea şi inaccesibilitatea sa, credinţa sa profundă că dominaţia rusă asupra Ucrainei trebuie restabilită şi decizia sa de a se înconjura de ideologi şi adulatori au contribuit la aducerea Europei în cel mai periculos moment de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Cine este Yury Kovalchuk

Putin şi-a petrecut primăvara şi vara anului 2020 în carantină la reşedinţa sa din Valdai, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit unor surse din administraţie, el a fost însoţit acolo de Yuri Kovalciuk.

Yury Valentinovich Kovalchuk este un om de afaceri și finanțator miliardar rus care este cunoscut drept „bancherul personal al lui Vladimir Putin”, potrivit presei internaționale. Documentele „Pandora Papers”, cea mai mare scurgere de informaţii, a dezvăluit că Kovalchuk a transferat cel puțin un miliard de dolari unei structuri offshore.

Acesta controlează mai multe instituţii media aprobate de stat și este prietenul, dar și consilierul de încredere al lui Putin încă din anii 1990. Dar până în 2020, el se impunea ca al doilea om de facto din Rusia, cel mai influent din anturajul preşedintelui, scrie Mihail Zigar în New York Times.

Putin şi Kavalciuk au plănuit refacerea „măreţiei Rusiei”

Kovalciuk se consideră a fi și om de știință. Acesta are un doctorat în fizică şi a fost cândva angajat la un institut condus de laureatul Nobel, Zhores Alferov. El este, de asemenea, un ideolog, subscris la o viziune asupra lumii, care combină misticismul creştin ortodox, teoriile conspiraţiei anti-americane şi hedonismul. Aceasta pare să fie similară și cu viziunea despre lume a lui Putin.

Din vara lui 2020, Putin şi Kovalciuk au fost aproape inseparabili, iar cei doi îşi fac împreună planuri pentru a restabili măreţia Rusiei.

Obsesia pentru trecut

Potrivit oamenilor care cunosc conversaţiile lui Putin şi consilierii săi din ultimii doi ani, preşedintele şi-a pierdut complet interesul pentru prezent: economia, problemele sociale, pandemia de coronavirus, toate acestea îl enervează. În schimb, el şi Kovalciuk sunt obsedaţi de trecut. Un diplomat francez a dezvăluit că preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost uimit când Putin i-a ţinut o prelegere lungă de istorie în timpul uneia dintre discuţiile lor de luna trecută. Nu ar fi trebuit să fie surprins, scrie Zigar în cotidianul american.

În mintea lui Putin, Rusia se află într-o situaţie istorică unică în care îşi poate reveni în sfârşit pentru anii precedenţi de umilinţă. În anii 1990, când Putin şi Kovalciuk s-au întâlnit pentru prima dată, amândoi se luptau să-şi găsească drumul după căderea Uniunii Sovietice, la fel ca şi ţara. Occidentul, cred ei, a profitat de slăbiciunea Rusiei pentru a împinge NATO cât mai aproape de graniţele ţării. În opinia lui Putin, situaţia de astăzi este inversă: Occidentul este cel care este slab. Singurul lider occidental pe care Putin l-a luat în serios a fost fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel .

Unii membri din anturajul lui Putin au făcut mult timp eforturi pentru a-l convinge că el este singura persoană care poate salva Rusia și că orice alt potențial lider ar spulbera asta, notează jurnalistul.

„Acum a ajuns cu adevărat și cu adevărat să creadă că numai el poate salva Rusia. De fapt, el crede atât de mult asta, încât se gândește că cei din jurul lui îi pot deruta planurile. Nici el nu poate avea încredere în ei. Și acum, iat-o. Izolată și sub sancțiuni, singură împotriva lumii, Rusia pare să fie modelată după imaginea președintelui său”, mai scrie jurnalistul.