VIDEO| Dezvăluiri din cea mai mare scurgere de informații din istorie. Doi politicieni români, menționați în dosarul despre cum își ascund averile bogații planetei

VIDEO| Dezvăluiri din cea mai mare scurgere de informații din istorie. Doi politicieni români, menționați în dosarul despre cum își ascund averile bogații planetei
Pandora Papers, o nouă „scurgere” uriașă de informații financiare. Foto: Profimedia. ro
Publicat: 04/10/2021, 15:17
Actualizat: 04/10/2021, 15:25

Milioane de documente analizate de jurnaliști dezvăluie afacerile și averile ascunse prin structuri offshore, în special în scop de evaziune fiscală, de mai bine de o sută de miliardari, 30 de lideri din întreaga lume și 300 de oficiali, printre care președintele Ucrainei, regele Iordaniei sau fostul premier britanic Tony Blair.

Și doi politicieni români ar fi implicați în scandalul Pandora Papers, cea mai nouă și mai mare scurgere de informații despre averile secrete și tranzacțiile ascunse ale miliardarilor lumii. Investigația nu publică pentru moment numele românilor.

Ce este Pandora Papers

Cunoscută sub numele de „Pandora Papers”, colecția de documente include 11,9 milioane de dosare care provin de la companii angajate de clienți bogați pentru a crea structuri offshore în paradisuri fiscale precum Panama, Dubai, Monaco, Elveția și Insulele Cayman.

„Pandora Papers” reprezintă un șir de e-mailuri, memorii, dosare de înființare a companiilor, certificate de acțiuni și scheme care arată structurile corporațiilor. În multe cazuri, acestea arată adevărații patroni ai unor companii.

Documentele expun secretele financiare a 35 de lideri mondiali, inclusiv foști și actuali președinți, premieri și alți șefi de stat. Printre cei vizați se mai află 300 de oficiali publici – miniștri, judecători, primari – din peste 90 de țări, scrie BBC.

Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI) – peste 650 de reporteri participă.

Unele dintre documente dezvăluie cum Regele Iordaniei a adunat în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite, sau cum fostul premier britanic Tony Blair și soția acestuia au economisit 312.000 lire sterline în taxe de timbru atunci când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.

Români, în Pandora Papers

Potrivit jurnaliștilor Rise Project – care au avut acces la documente – în noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România.

Documentele din Pandora Papers fac referire la miliardarul Frank Timiș, care a apărut și în Panama Papers și care a fost implicat în afacerea Roșia Montană. Noile documente arată și cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția, iar un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice. Printre politicieni și lideri mondiali, se află și cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

BBC Panorama, într-o investigație comună cu The Guardian și alți parteneri media, a avut acces la 12 milioane de documente din 14 companii de servicii financiare în țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Vladimir Putin i-ar fi cumpărat presupusei sale amante un apartament de lux la Monaco

Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco.

În septembrie 2003, a avut loc o tranzacție secretă. Locația era Monaco, un paradis fiscal asociat cu bogații lumii. Mai exact, un bloc exclusivist, cu un cazino la ultimul etaj. Un notar local a semnat tranzacția, iar prețul de achiziție a fost de 3,6 milioane euro. Cumpărătorul a primit un apartament de lux la etajul patru, două locuri de parcare, un depozit și accesul la piscina din complexul Monte Carlo Star, scrie The Guardian.

„Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore listată în Insulele Virgine Britanice (BVI), Brockville Development Ltd. Brockville a fost la rândul său deținută de alte două entități înregistrate în Panama – Sefton Securities și, mai târziu, Radnor Investments SA.

Datorită dezvăluirilor Pandora Papers, publicația The Guardian a identificat cumpărătorul real al apartamentului de lux – o femeie, care în 2003, avea 28 de ani. În câțiva ani, Svetlana Krivonogikh a devenit milionară. A achiziționat un apartament într-un complex prestigios din Sankt Petersburg, proprietăți la Moscova, un iaht și alte active, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Cine este Svetlana Krivonogikh

În 2020, site-ul de investigații Proekt a susținut că Svetlana Krivonogikh are o într-o relație cu Vladimir Putin și a devenit iubita acestuia încă de pe vremea când președintele rus era viceprimar la Sankt Petersburg (1994-1998). În martie 2003, Krivonogikh a născut o fiică, Elizaveta (sau Luiza). Proekt a susținut că Putin este tatăl Luizei, dar Kremlinul nu a comentat aceste dezvăluiri. Liderul de la Kremlin nu discută niciodată despre viața sa privată. El și soția sa, Lyudmila, cu care are două fiice, Masha și Katerina, au divorțat în 2013.

Regele Iordaniei cumpără în secret vile de lux

Documentele mai arată că Regele Iordaniei a obținut, în secret, un imperiu imobiliar în SUA și UK, în valoare de peste 70 de milioane de lire sterline.

Ele identifică o rețea de companii offshore în Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah al II-lea pentru a cumpăra 15 locuințe în ultimii 22 de ani, de când a devenit monarh.

Printre proprietățile de lux se numără vile în Malibu, Londra și Ascot.Interesele sale imobiliare s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Totul în timp ce el a fost acuzat în mod repetat că prezidează un regim autoritar care promovează austeritatea și creșterile de taxe. Avocații lui Abdullah neagă, însă, că proprietățile ar fi fost cumpărate ilicit și spun că ele au fost achiziționate din averea personală a monarhului.

Ei spun și că este o practică uzuală a persoanelor cu notorietate mare să cumpere proprietăți prin companii offshore, din motive de securitate și confidențialitate.

Printre cei vizați de dezvăluiri se află fostul premier britanic Tony Blair și soția sa, Cherie, care au beneficiat de reduceri notariale în valoare 312.000 de lire, când au cumpărat o proprietate în Londra parțial deținută de familia unui important ministru din Bahrain, scrie The Guardian.

Premierul ar fi cumpărat proprietatea de 6,6 milioane de lire achiziționând compania offshore care o deținea, aflată în Insulele Virgine.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?