Comisar european: Sărăcia riscă să se accentueze în Europa din cauza creșterii prețurilor energiei

Publicat: 17 10. 2021, 12:57
Sursa foto: Profimedia

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a avertizat că există un risc major ca sărăcia să se accentueze la nivelul Uniunii Europene ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică, în special în cazul energiei electrice.

Potrivit acestuia, milioane de oameni din Blocul comunitar sunt afectați de sărăcie ca urmare a prețurilor tot mai mare ale energiei, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Oficialul de la Bruxelles adaugă că numărul persoanelor afectate de prețurile tot mai mari ale energiei ar urma să crească în perioada următoare.

Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar că obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale, potrivit lui Schmit.

Martina Fietz, purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a declarat vineri că este foarte important ca statele membre ale Uniunii Europene să se coordoneze în privința prețurilor energiei și să existe o acțiune comună în cadrul actualelor regulamente UE privind piața internă.

De altfel, subiectul scumpirilor energiei urmează să fie discutat săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului European care are loc joi și vineri la Bruxelles, a informat Martina Fietz.

Confederația Europeană a Sindicatelor ETUC a atras atenția luna trecută că, potrivit datelor pe care le deține, mai bine de 2,7 milioane de europeni nu își mai pot permite să își încălzească locuințele în mod adecvat, cu toate că au un loc de muncă și, implicit, un venit.

Cinci state membre UE, printre care și România, cer o abordare europeană privind creșterea prețurilor la energie

Mai multe state membre ale Uniunii Europene solicită o „abordare comună” la nivel european pentru a limita majorarea prețurilor la energie, în contextul creșterii puternice a tarifelor în ultimele luni.

Franța, Grecia, Cehia, România și Spania au solicitat adoptarea unei soluții la nivel comunitar în această privință.

În faţa creşterilor „considerabile” ale preţurilor la gaze şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un „set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat aceste cinci ţări într-un comunicat, citat de Agerpres.