Cinci state membre UE, printre care și România, cer o abordare europeană privind creșterea prețurilor la energie

Cinci state membre UE, printre care și România, cer o abordare europeană privind creșterea prețurilor la energie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06/10/2021, 09:07
Actualizat: 06/10/2021, 11:37

Mai multe state membre ale Uniunii Europene solicită o „abordare comună” la nivel european pentru a limita majorarea prețurilor la energie, în contextul creșterii puternice a tarifelor în ultimele luni. 

Franța, Grecia, Cehia, România și Spania au solicitat, marți, adoptarea unei soluții la nivel comunitar în această privință.

În faţa creşterilor „considerabile” ale preţurilor la gaze şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un „set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat aceste cinci ţări într-un comunicat, citat de Agerpres.

Creșterea prețurilor energiei, o problemă la nivel european

Miniștrii Economiei și cei ai Finanțelor din statele membre ale Zonei Euro s-au întâlnit, luni, la Luxemburg pentru a discuta în special despre această creștere a prețurilor la energie.

„Piaţa gazului trebuie să fie analizată pentru a înţelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a nivela şi atenua creşterea preţurilor. În ceea ce priveşte energia electrică, trebuie să reformăm piaţa angro. Trebuie îmbunătăţită pentru a face o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie a energiei electrice în fiecare mix naţional”, au subliniat reprezentanții celor cinci state.

Cele cinci state susțin că țările UE ar trebui să se concentreze pe diversificarea aprovizionării cu energie, dar și pe „reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaz cât mai curând posibil”.

Recent, autoritățile de la Bruxelles au anunțat că sunt pregătite să valideze „măsuri temporare” propuse de statele Uniunii Europene în fața creșterii prețurilor la energie.

Comisia Europeană urmează să publice un ghid prin care va propune acțiuni pentru a face față acestei situații.

Acest subiect va fi, de asemenea, abordat în cadrul unui summit al şefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 21 şi 22 octombrie.