Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, după ce Vladimir Putin a amenințat că oprește livrările

Publicat: 07 09. 2022, 16:11
Ursula von der Leyen / Sursa: Shutterstock

Comisia Europeană va propune, pentru a gestiona criza energiei, o plafonare a prețului la gazul rusesc, dar și o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarațiile șefului Executivului comunitar au fost făcut la scurt timp după ce președintele rus, Vladimir Putin, amenințase că va tăia livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț la exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.

„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen. relatează Reuters, citat de Hotnews.

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o „contribuție de solidaritate”
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

Potrivit declarațiilor Ursulei von der Leyen, importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la debutul „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, potrivit AFP.

„La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Tot miercuri, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei și a avertizat Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc, relatează Reuters.

De altfel, gigantul rus Gazprom a lansat un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa – „Iarna va fi grea” – la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

Potrivit sursei citate, prin plafonarea prețului la gazul rusesc, responsabilii europeni își propun scăderea costurilor cu energia electrică

Statele UE ar trebuie să aprobe propunerile pentru a intra în vigoare, însă unele țări din UE sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, dacă asta ar duce la pierderea aprovizionării, din ce în ce mai redusă, de la Moscova.

Potrivit Ursulei von der Leyen, UE dorește să plafoneze veniturile producătorilor care nu sunt alimentați cu gaz și să redirecționeze „profiturile neașteptate” ale lor spre măsuri de sprijin pentru gospodării și companii.

Firmele din domeniul petrolului și al gazelor care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a declarat von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Printre alte măsuri pe care Bruxellesul le va propune se numără cerința ca țările să diminueze consumul de energie electrică în orele de vârf și ajutor de lichiditate pentru firmele care se confruntă cu cerințe colaterale uriașe.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri. 9 septembrie, arată sursa citată.