Gazprom a lansat un videoclip dramatic, după oprirea gazelor pentru Europa: Iarna va fi grea

Publicat: 06/09/2022, 13:41

Gigantul rus Gazprom a lansat un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa, la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1.

Gazprom a lansat un videoclip care arată cum Europa ar putea îngheța fără gaze importate rusești în această iarnă, relatează presa internațională.

Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

Gigantul energetic, care a avut în mod tradițional o cotă mare din piața de pe continent, a lansat filmul luni, la trei zile după ce Gazprom a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a conductei Nord Stream 1, care trebuia să-și reia livrarea în Germania sâmbătă, potrivit publicației britanice Standard.

Cu toate acestea, a scris presa, compania a spus că oprirea fluxului s-a datorat mai degrabă unei scurgeri decât oricărei strategii de răzbunare.

Cauzele oficiale

Gigantul energetic Gazprom a dat vina vineri pe o defecțiune tehnică la o turbină a conductei Nord Stream 1 pentru întreruperea aprovizionării , în timp ce statele occidentale acuză că Moscova folosește resursele de energie ca armă împotriva statelor occidentale, pentru sprijinul acordat de acestea Ucrainei.

Compania de stat rusă spune că defecțiunea a fost detectată la stația de compresoare Portovaya, inspecția fiind efectuată alături de lucrătorii de la Siemens, firma germană care ajută la întreținerea conductei.

Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, a declarat că reparațiile turbinelor Nord Stream sunt imposibile din cauza sancțiunilor: „În prezent, Siemens nu are practic nicio posibilitate de a asigura reviziile regulate ale unităților noastre”.

Pe de altă parte, anunțul Gazprom intervine chiar în ziua în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat în favoarea stabilirii unui plafon pentru prețul gazului rusesc.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, le-a spus jurnaliştilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania, informează digi24.ro.

Importurile de gaze au fost oprite până când acest lucru poate fi reparat, adaugă comunicatul. Europa a acuzat anterior Rusia că a restricționat exporturile de gaze ca represalii la sancțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase