Corlățean: Blocajul generat de lipsa de voință a CSM riscă prejudicieze grav obiectivele pentru următorul raport pe Justiție al CE

Publicat: 23 08. 2012, 11:49
Actualizat: 29 07. 2014, 23:25

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu surprindere și preocupare de amânarea repetată și nejustificată a parcurgerii, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a procedurii de  desemnare a noului ministru al Justiției, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Ministrul Titus Corlățean, care a ajuns la MAE de la Justiție, subliniază că această amânare poate avea consecințe serioase pentru România în plan extern și pentru angajamentele pe care țara noastră și le-a luat în fața partenerilor internaționali.

MAE constată că blocajul generat de lipsa de voință a CSM pentru derularea procedurii sus-menționate riscă să genereze prejudicii grave în atingerea obiectivelor României legate de MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare), adică în respectarea angajamentului privind intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a Codului de procedură civilă și a legii de aplicare a acestuia, se mai arată în comunicatul citat.

„Blocarea de către CSM, în ultimele două săptămâni, a numirii unui nou ministru al Justiției nu a permis ministerului să desfășoare demersurile necesare pentru ca astăzi, 23 august, în ședința de Guvern, să poată fi alocate resursele necesare pentru respectarea termenului menționat, cu toate consecințele care decurg din aceasta. Totodată, absența titularului portofoliului justiției, inclusiv în contextul demersurilor necesare în relația cu CE, a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern. Amintesc faptul că, activitatea CSM a constituit în anii anteriori un subiect constant al criticilor CE. De altfel, în ultimul raport al CE (din18 iulie 2012), Comisia a adresat CSM un set de 12 recomandări și, în textul de ansamblu al raportului, un număr total de 22 de recomandări punctuale”, a declarat Titus Corlățean.

Totodată, Corlățean atrage atenția că acțiunile membrilor CSM „au ridicat semne de întrebare privind obiectivitatea și caracterul lor nepartizan” și amintește că acești magistrați au „datoria legală” de a finaliza cât mai rapid procedura de desemnare a unui nou ministru al Justiției și de a-și concentra activitatea în interesul statului și al cetățenilor români.

Din această dimineață, Mona Pivniceru nu mai este nici judecător, nici membru în Consiliul Superior al Magistraturii, plenul CSM luând act de demisia ei din acest for.