Criza Transnistria pe agenda Bucureștilor. Întâlnire de URGENȚĂ între ministrul Odobescu și responsabilul cu „reintegrarea” rușilor de peste Nistru

Publicat: 28 02. 2024, 19:30
Actualizat: 28 02. 2024, 20:12

Ministrul de Externe al României, Luminiţa Odobescu, s-a întâlnit miercuri cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, în contextul Transnistria. Parlamentul regiunii separatiste, nerecunoscută internațional, a cerut miercuri protecție din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” ale Guvernului de la Chișinău, care a adoptat restricții economice contra Tiraspolului. Iar Rusia a anunțat instantaneu că va trata ”cu prioritate” cererea Transnistriei de a primi protecție.

Ne adresăm Parlamentului Rusiei cu rugămintea aplicării de măsuri pentru protejarea Transnistriei, în contextul presiunilor din ce în ce mai mari ale Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune, arată rezoluția adoptată de către deputații transnistreni.

Cei doi oficiali s-au consiliat pentru ”o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a problemei transnistrene”, în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

MAE susține că este o vizită de rutină

Potrivit MAE, coincidență, prezenţa în România a oficialului de la Chişinău se înscrie în dialogul bilateral consistent şi dinamic, pe toate planurile, în spiritul relaţiilor consolidate dintre Bucureşti şi Chişinău, chiar în ziua cu pricina.

Cei doi demnitari au trecut în revistă evoluţiile de securitate regionale şi acţiunile de destabilizare ale Rusiei, cu accent pe impactul acestora asupra Republicii Moldova. În context, ministrul Luminiţa Odobescu a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău în combaterea efectelor războiului hibrid şi a reconfirmat sprijinul pe care România este pregătită să îl ofere în acest proces, a transmis ministerul, într-un comunicat de presă.

Un comunicat pașnic

”Ministrul de Externe a reiterat susţinerea pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a problemei transnistrene, în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european. Oficialul român a exprimat aprecieri pentru abordarea responsabilă şi echilibrată de care autorităţile Republicii Moldova dau dovadă asupra temelor complexe legate de reglementarea transnistreană, într-un climat regional complicat şi marcat de provocări. De asemenea, a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluţiona problemele care afectează direct cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, scrie în comunicat.

Citiți și: Rusia va trata ”cu prioritate” cererea Transnistriei de a primi protecție /Premierul Poloniei avertizează că situația este PERICULOASĂ

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ