Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Așa-numitul „Congres al deputaţilor poporului de toate nivelurile”, care va avea loc la Tiraspol, în data de 28 februarie, stârnește o îngrijorarea de înțeles, în contextul în care este anticipată o solicitare a separatiștirlor pro-ruși din Transnistria care ar complica, radical, situația din regiune.

Eventuala alipire a Transnistriei la Federația Rusă – ca mutare integrată într-un scenariu pe termen lung al Kremlinului – ridică mari semne de întrebare și stârnește frisoane, cu atât mai mult cu cât Vladimir Putin pare „pe val” în Ucraina și ar putea să îșui îndrepte privirea către o altă țintă, respectiv Republica Moldova.

Serviciile secrete ucrainene au transmis, însă, că un astfel de scenariu nu va fi transpus în realitate acum – detalii AICI -, iar Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a îndemnat la calm. (alte informații AICI).

Totuși, ipoteza de lucru nu poate fi eliminată din discuții, iar expertul militar Iurie Fiodorov a declarat, potrivit stiri.md, că situația a fost accelerată chiar înaintea discursului pe care Vladimir Putin îl va ține, în fața Adunării Federale, în data de 29 februarie.

„De ce brusc, în ajunul discursului lui Putin în faţa Adunării Federale? Se presupune că acolo (n.red. – la congresul de la Tiraspol) ar putea fi adoptate documente privind Declaraţia de Independenţă a Transnistriei și cererea de admitere în Federaţia Rusă. Deşi independenţa a fost proclamată demult, iar locuitorii regiunii înşişi sunt sceptici în privinţa acesteia. Dar acest lucru este important din punct de vedere politic pentru Putin”, avertizează expertul militar care a emigrat din Rusia și se află, acum, la Praga.

„Ce probleme politice reprezintă acest lucru pentru Moldova, NATO şi România?”

Expertul militar a făcut și un exercițiu de imaginație, plecând de la presupunerea că Transnistria va fi anexată Federației Ruse. Iurie Fiodorov este sigur că Rusia nu va invada Transnistria, dar dacă regimul separatist de la Kiev ar solicita anexarea, atunci Chișinăul ar fi pus într-o postură extrem de dificilă.

Mai mult, astfel de precedente sunt periculoase, iar Moscova ar putea repete sceanariul și în alte țări, un exemplu dat fiind Letonia.

„Să ne imaginăm că Transnistria este acceptată ca parte a Rusiei. Ce probleme politice reprezintă acest lucru pentru Moldova, NATO şi România? Este clar că Rusia nu poate pătrunde în Transnistria. Dar dacă ne imaginăm că Transnistria este proclamată parte a Rusiei şi Moldova spune: «Nu! O vom returna cu forţa!». Atunci aceasta este deja o declaraţie de război. Şi dacă nu declarăm război şi nu o returnăm, atunci se pare că Kremlinul poate repeta această experienţă în alte zone, să zicem în vreo regiune din Letonia, unde există o populaţie rusă numeroasă. Aceasta este o situaţie destabilizatoare din punct de vedere politic şi Putin ar putea să se lanseze într-o astfel de aventură”, consideră analistul militar.


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri