Crucișător american, alungat de chinezi din apropierea Insulelor Spratly

Publicat: 29 11. 2022, 12:05
Crucișător american, alungat de chinezi din apropierea Insulelor Spratly / Sursa FOTO: flickr.com

Nici bine nu a trecut momentul reuniunii de trei ore dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping că între SUA și China este iar tensiune. De această dată, Beijingul acuză că un crucişător american cu rachete ghidate i-a „violat grav suveranitatea și securitate” după ce „a pătruns ilegal” în apele din apropierea Insulelor Spratly.

Insula Spratly, din Marea Chinei de Sud, este sub control chinez, dar navele militare americane trec cu regularitate prin zonă, arătând Beijingului că nu stăpânește toată Marea Chinei de Sud, așa cum, de multe ori, lasă să se înțeleagă din acțiunile sale.

Crucișătorul USS Chancellorsville, înarmat cu rachete ghidate

„Acţiunile armatei americane au violat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”, a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare. Nava în cauză, crucişătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, a navigat recent prin Strâmtoarea Taiwan.

Într-un comunicat de presă, Marina SUA a catalogat drept „false” afirmaţiile Chinei, numindu-le „cele mai recente dintr-un şir lung de acţiuni ale RPC (n.r. – Republica Populară Chineză) de a denatura operaţiunile maritime legale ale Statelor Unite”. „USS Chancellorsville a condus acest FONOP în conformitate cu dreptul internaţional şi apoi a continuat să desfăşoare operaţiuni normale în apele unde se aplică libertăţile mării libere”, potrivit comunicatului, referindu-se la „libertatea operaţiunii de navigaţie” prin acronimul său militar FONOP. „Statele Unite apără dreptul fiecărei naţiuni de a zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional”, se notează în comunicat Marinei SUA.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud şi aceste ape au devenit unul dintre multele puncte nevralgice în relaţia cu Statele Unite. Statele Unite resping ceea ce numesc revendicările teritoriale ilegale ale Chinei în aceste ape bogate în resurse, aminteşte Reuters.

China denunță prezența navelor militare americane în zonă

Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvenţă tot mai mare în ultimii ani, într-un efort de a arăta că pretenţiile chineze nu sunt valide.

De curând, Beijingul a transmis că cea mai recentă trecere a unui crucişător american arată că „Statele Unite sunt un risc pentru securitate în Marea Chinei de Sud”, iar prezența navelor militar reprezintă „o altă dovadă a hegemoniei lor în navigaţia şi militarizarea Mării Chinei de Sud”.

Comandamentul Teatrului de Sud a transmis că toate trupele Armatei de Eliberare a Poporului vor rămâne în alertă maximă, mai notează Reuters.