DEPLASARE. Mișcare făcută de Pentagon în Regiunea Națională a Capitalei Washington, „cel mai sigur loc de pe planetă”

Publicat: 03 06. 2020, 08:05
Actualizat: 03 06. 2020, 08:14
Aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane, membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie, au fost deplasați în regiunea Washington, D.C. / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Un număr de aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane, membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie, au fost deplasați în regiunea Washington, D.C.

Decizia anunțată marţi, 2 iunie 2020, de Pentagon, a fost luată în urma mai multor nopţi de proteste şi violenţe, a anunțat Reuters, miercuri, 3 iunie 2020, informație preluată și de Agerpres.

Potrivit precizărilor publice ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Rath Hoffman, „elementele active la datorie” au fost dislocate în baze militare din Regiunea Națională a Capitalei, dar nu în Washington.

Oficialul instituției a mai adăugat că militarii se află în stare de alertă ridicată, dar că nu participă la sprijinirea apărării în operațiunile autorităților civile.

Încă de luni, 1 iunie 2020, oficiali din domeniul apărării SUA au anunţat deplasarea unor unităţi militare în regiunea Washington.

Mișcarea făcută de Pentagon a transformat Washingtonul „cel mai sigur loc de pe planetă”

Mișcarea făcută de Pentagon a transformat Washingtonul „cel mai sigur loc de pe planetă” / Sursă foto: Twitter / Donald Trump

Protestele anti-rasism au continuat și marţi în SUA. Ca atare, preşedintele Donald Trump a hotărât să restabilească ordinea apelând la armată „dacă va fi necesar”, conform AFP.

Potrivit precizărilor făcute pe Twitter de liderul de la Casa Albă, „Washington D.C. a fost aseară cel mai sigur loc de pe planetă”. Trump şi-a asumat astfel rolul de preşedinte „al legii şi ordinii”.

La opt zile de la moartea lui George Floyd, valul furiei publice împotriva rasismului, a brutalităţii poliţiei şi a inegalităţii sociale care zguduie din temelii SUA nu s-a domolit.

Marţi seară, câteva mii de persoane printre care și senatoarea democrată, Elizabeth Warren, au sfidat în mod paşnic interdicţia de circulaţie din capitala federală Washington. Zona din jurul Casei Albe a fost blocată de bariere pentru a împiedica orice confruntare directă.

În faţa acestor proteste care au cuprins SUA, ţară în care inegalităţile sociale şi rasiale sunt deja exacerbate de pandemia COVID-19, preşedintele Trump a păstrat tăcerea până acum cu privire la răspunsurile la problemele denunţate de protestatari, menţionând în treacăt revolta americanilor faţă de condiţiile în care a murit George Floyd.