Emmanuel Macron îl recheamă pe ambasadorul Franței la Ankara pentru consultări. Decizia vine după ce președintele turc a spus că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”

Emmanuel Macron îl recheamă pe ambasadorul Franței la Ankara pentru consultări. Decizia vine după ce președintele turc a spus că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”
Emmanuel Macron îl recheamă pe ambasadorul Franței la Ankara pentru consultări. Decizia vine după ce președintele turc a spus că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/10/2020, 17:44

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis rechemarea în țară a ambsadorului francez la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor dintre Turcia și Franța.

Decizia liderului de la Paris vine în contextul în care omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”, informează Agepres.

Totodată, sâmbătă, Palatul Élysée a denunțat afirmațiile președintelui turc, pe care le-a descris ca fiind „inacceptabile”. Totodată, Administrația Prezidențială de la Paris a reclamat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea profesorului francez de istorie de către un militant islamist într-o suburbie a Parisului.

„Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale franceze.

Erdogan, atac dur la adresa lui Emmanuel Macron

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat sâmbătă un nou atac dur la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, declarând că omologul său francez „are nevoie de tratament psihiatric”.

Declarația liderului de la Ankara vine în contextul ultimelor declarații ale lui Emmanuel Macron referitoare la terorismul islamist.

„Care este problema acestui Macron cu musulmanii şi islamul? Macron are nevoie de un tratament psihiatric. Ce altceva i se poate spune unui şef de stat care nu întelege libertatea credinţei şi se comportă astfel cu cetăţenii săi?”, a spus Erdogan sâmbătă.

Declarația lui Erdogan pare să vină pe fondul declarațiilor de la începutul acestei luni ale lui Macron, care a avertizat că va lupta împotriva terorismului islamist, în cadrul unui discurs care a conținut și aluzii la adresa liderului de la Ankara.

Turcia și Franța, state membre NATO, nu au reușit să se pună de acord în ultima perioadă în legătură cu un număr mare de probleme, precum conflictele din Siria și Libia, situația din Mediterana de Est și conflictul din Nagorno-Karabah.

După ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face „ce este necesar” dacă Guvernul azer va solicita ajutor. Cavasoglu a avertizat că solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan.

În replică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat preocupat de „mesajele beligerante” ale Turciei. Această atitudine „elimină practic orice inhibiţie a Azerbaidjanului în recucerirea regiunii Nagorno-Karabah. Iar noi nu acceptăm aşa ceva”, a declarat Macron.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...