EXCLUSIV | „Nu va fi o «invazie» cu tancuri în Gaza, este o aberație!” Doctor în geopolitică, despre „butoiul cu pulbere” din Orientul Mijlociu

EXCLUSIV | „Nu va fi o «invazie» cu tancuri în Gaza, este o aberație!” Doctor în geopolitică, despre „butoiul cu pulbere” din Orientul Mijlociu
Publicat: 25/10/2023, 09:00
Actualizat: 25/10/2023, 09:52

Au trecut mai bine de două săptămâni de la masacrul Hamas împotriva Israelului, din 7 octombrie – acea „sâmbătă neagră” în care teroriștii au comis acte de violență abjectă împotriva israelienilor – iar situația din Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere. Colonelul (r) Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a declarat într-un interviu acordat Gândul că, în momentul de față, Israelul este foarte prundent în desfășurarea operațiunilor militare, principală cauză fiind cei peste 200 de ostatici răpiți de teroriștii Hamas și salvarea acestora.

Acesta a respins totodată ideea, vehiculată în spațiul public, că operațiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza va fi una cu tancuri, precizând că „va fi o luptă de uzură a trupelor speciale, a trupelor de intervenție, o luptă de gherilă, care va însuma însă foarte multe pierderi de ambele părți.”

Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas.

„Criza ostaticilor este de interes pentru întreaga comunitate internațională, nu doar pentru Israel”

Colonelul (r) Vasile Simileanu recunoaște că, în momentul de față, canalele diplomatice funcționează non-stop și vor face tot posibilul pentru recuperarea acestor oameni nevinovați, mărturisind însă că situația este foarte complicată.

„Într-adevăr, Israelul este foarte prudent în desfășurarea operațiunilor militare – nu de invazie așa cum se spune, este total greșit, invazie a făcut Rusia, nu Israelul – ci de intervenție împotriva terorismului. Știți că după 2001, am avut o Alianță Internațională de luptă împotriva terorismului, această alianță trebuie reactivată în cazul Hamasului.

Problema este foarte neplăcută, în sensul că Israelul nu poate să intervină militar la ora actuală, din cauza faptului că are peste 200 de ostatici israelieni în zonă, plus, persoanele cu dublă cetățenie palestiniană și, în cazul nostru, română, franceză etc. Sunt 41 de state implicate în recuperarea acestor persoane cu dublă cetățenie. Se negociază și din câte am înțeles se negociază foarte puternic cu Qatarul, cu Turcia, a intervenit inclusiv Liga Arabă, după ce s-au întrunit la Cairo.

Pe de altă parte, trebuie să fie rezolvate și problemele umanitare din zonă, care sunt foarte complicate. Vedem că avem tot felul de ajutoare care trebuie să ajungă către zona respectivă, dar, din păcate ajung foarte greu și sunt foarte puține. Situația este foarte complicată și nu poate să fie forțată, în așa fel încât să creăm drame mult mai complicate decât sunt cele de acum.”

„În spatele lor stă Iranul, care i-a pregătit ani de zile și care ne-a adus în situația asta de bulversa lumea”

Colonelul (r) Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, recunoaște că implicarea Hezbollah în acțiunile din Israel și Gaza va accentua foarte mult criza și va determina noi manifestări și noi atrocități.

Acesta mărturisește că, de la al Doilea Război Mondial și până acum – mai exact, de la genocidul împotriva poporului israelian – nu am mai asistat la asemenea atrocități și pierderi de vieți omenești.

„Trebuie căutate toate căile de atac pentru recuperarea oamenilor în bune condiții și când spun asta înseamnă să nu fie uciși în continuare, să nu fie maltratați, terorizați de către Hamas. Este foarte complicat! Canalele diplomatice funcționează non-stop și care vor face tot ce este posibil pentru recuperarea acestor oameni nevinovați, care au picat pradă atrocităților unor barbari.

Implicarea Hezbollah în acțiunile din Israel și Gaza va accentua foarte mult criza și va determina noi manifestări și noi atrocități. În zona Jenin – staff-ul Hezbollahului,  dacă putem spune așa – căruia i s-a oferit de către autoritățile palestiniene și libaneze varianta să depună armele – în schimbul unor case, facilități și multe altele, a refuzat categoric.

Au declarat că, dacă se va întâmpla lucrul acesta îi consideră pe toți capii trădători ai islamului și îi vor executa în egală măsură și pe unii și pe ceilalți, adică și pe israelieni și pe palestinieni sau pe cei care vor să facă treaba asta. Ei nu vor să depună armele. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în spatele lor stă un stat fundamentalist islamic, Iranul, care i-a pregătit ani de zile și care ne-a adus în situația asta de bulversa lumea. De la al Doilea Război Mondial și până acum – deci, de la genocidul împotriva poporului israelian, nu am mai asistat la asemenea atrocități și pierderi de vieți omenești”, susține colonelul (r) Vasile Simileanu, doctor în geopolitică.

„Este un război declarat împotriva Israelului de către conducerea islamică de la Teheran”

„Și dacă ar fi să mergem în istorie să ne uităm de când s-a înființat statul fundamentalist islamic, Iranul, vedem că inclusiv în Constituția lor, la primul articol se spune «raderea Israelului de pe fața pământului.» Este un război declarat împotriva Israelului de către conducerea islamică de la Teheran. Vreau să înțelegeți la fel de bine că nu toată populația este de acord cu această conducere islamică, toți s-au săturat de ceea ce se întâmplă în Iran.

Și aici mă refer în mare parte la acel segment de populație, care este de vârstă de 50-60 de ani și care doresc ca Iranul să devină iarăși un stat normal, democratic. Iranul nu a fost mereu așa cum îl știm acum. Iranul actual nu poate să fie altceva decât teroare și criză, populația o duce foarte prost.

Din nefericire, vedem că, pe lângă faptul că populația o duce foarte prost, s-au implicat în sponsorizarea unor organizații teroriste anti-israeliene. Și aici mă refer la două organizații foarte puternice: Hezbollah – care este localizat în Liban și care deține cam 18% din voturile în Parlamentul Libanez și  Hamasul.”

„Ideologia rămâne și să știți că ideologia se găsește și în mintea și în mentalitate unor lupi singuratici”

Colonelul (r) Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, recunoaște că este momentul să terminăm cu terorismul, dar mărturisește că, în ceea ce privește ideologia, aceasta nu poate fi ștearsă în totalitate, deoarece cei care fac parte din aceste grupări teroriste au fost îndoctrinați de la vârste fragede să lupte împotriva Israelului.

„Distrugerea totală poate să fie asupra apartenențelor acestei ideologii, împotriva capilor, a comandaților de unități, de subunități etc. Problema este că acești luptători, cu ghilimelele de rigoare, au fost îndoctrinați de la cele mai mici vârste să lupte împotriva Israelului.

Ideologia rămâne și să știți că ideologia se găsește și în mintea și în mentalitate unor lupi singuratici, care sunt în diferite state de pe mapamond. Chiar dacă vor dispărea acești teroriști ai Hamasului, ei vor fi considerați eroi de către cei care rămân în urmă, cei care posedă această pregătire ideologică religioasă. Dar, este greșit spus religioasă, deoarece cartea Sfântă a lor, Coranul, nu-i învață să facă așa ceva.”

„Va fi o luptă de uzură a trupelor speciale, a trupelor de intervenție, va fi o luptă de gherilă

„În momentul în care Israelul va intra în zona Gazei, va trebui, în primul rând, să destructureze tot Hamasul și mare atenție, aceștia au pus peste tot mine-capcană, au ruinat clădiri, mașini și va fi foarte greu pentru trupele de intervenție israeliene. Nu va fi o invazie cu tancuri, să fim înțeleși! Tancurile nu au ce căuta în Gaza, este o aberație.

Vă dați seama că nu poți să intri cu tancul printre dărâmături și printre străzile foarte înguste care au mai rămas acolo. Riști să bagi tancul în ambuscadă. Aici va fi o luptă de uzură a trupelor speciale, a trupelor de intervenție, va fi o luptă de gherilă, în oraș, în localitate, care va însuma foarte multe pierderi de ambele părți.

După ce va securiza, va trebui să predea provincia Gaza Națiunilor Unite pentru reconstrucție și abia dupăa aceea s-o preia autoritatea palestiniană. Toată lumea de pe mapamond dorește rezolvarea problemei palestiniene”, conchide interlocutorul Gândul.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 19 – Macron: „Lupta împotriva Hamas trebuie să fie nemiloasă, dar nu lipsită de reguli”

Lupta împotriva Hamas „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”, l-a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron pe premierul israelian Benyamin Netanyahu cu care s-a întâlnit marţi la Ierusalim şi căruia i-a propus ca o coaliţie internaţională să lupte împotriva tuturor organizaţiilor teroriste, relatează Le Figaro.

„Suntem democraţii (…) care respectă legile războiului”, a spus preşedintele francez, cerând Israelului să favorizeze ajutorul umanitar şi să nu ia drept ţintă civilii din Gaza. Prioritatea democraţiilor este de a „învinge grupurile teroriste”, a arătat apoi Macron. Preşedintele francez a ţinut să „reamintească tuturor dreptul legitim al Israelului de a se apăra.”

Emmanuel Macron propune Israelului ca alianţa împotriva Statului Islamic „să poată lupta şi împotriva Hamas” şi a cerut totodată „o relansare decisivă a procesului politic cu palestinienii”.

Macron a subliniat că Franţa este alături de Israel în lupta sa împotriva Hamas, „un grup terorist al cărui obiectiv este chiar distrugerea statului Israel”, ca şi împotriva tuturor celorlalte grupuri teroriste.

„De aceea, Franţa este pregătită ca alianţa internaţională în lupta împotriva Daesh (ISIS) să participe şi la lupta împotriva Hamas”, a declarat preşedintele francez, referindu-se la coaliţia internaţională desfăşurată în prezent în Irak şi Siria.

Negocierile Israel – Hamas privind eliberarea a 50 de ostatici în schimbul combustibilului au eșuat

Israel și Hamas au negociat eliberarea a 50 de ostatici, însă negocierile au eșuat, spun surse care au participat la întâlnire, marți, potrivit Wall Street Journal. Luni, două femei, de 79 și 85 de ani, au fost eliberate de Hamas din „motive umanitare”.

Statul Israel a transmis, luni, că Hamas a luat peste 220 de ostatici din tabăra israeliană și a cerut înapoi, marți, 50 de persoane. Israelul susține că fără acești ostatici nu va finaliza transportul de combustibil către Fâșia Gaza, obținut din ajutoarele umanitare, destinat spitalelor și mașinilor de transport din teritoriul palestinian.

Negocierile au eșuat, iar Hamas a transmis în repetate rânduri că, dacă atacurile aeriene ale Israelului nu se opresc, ostaticii vor fi executați, informează The Times of Israel.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?