Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator. Acesta nu a arătat nicio remușcare pentru crimele comise

Publicat: 25 08. 2020, 12:14
Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator. Acesta nu a arătat nicio remușcare pentru crimele comise. Sursa foto: Profimedia

Familiile victimelor împușcate anul trecut la două moschei din Noua Zeelandă au făcut apel marți la judecători să îl condamne pe atacator la pedeapsa maximă, închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Familiile victimelor susțin că Brenton Tarrant, bărbatul care a deschis focul la cele două moschei, nu pare să regrete ce a făcut, ba chiar ar fi rânjit sfidător în fața unuia dintre supraviețuitorii atacului în timpul ședinței de marți a instanței, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Mirwais Waziri, care a fost rănit în timpul atacului din 2019 de la moscheea Al Noor din Christchurch, a decis în timpul ședinței să nu mai citească discursul pe care îl avea pregătit și i s-a adresat direct lui Tarrant, după ce a observat că acesta „nu a avut niciun fel de regret sau rușine în ochi”.

„Nu regretă nimic. Astăzi ești numit «terorist» și ai dovedit întregii lumi că noi, musulmanii, nu suntem teroriști. Le transmit oamenilor din Noua Zeelandă că teroriștii nu au religie, rasă sau culoare”, a spus Waziri, în aplauzele celor prezenți în sala de judecată.

Și Nathan Smith, născut în Marea Britanie și supraviețuitor al atacului de la moscheea Al Noor, i s-a adresat direct lui Tarrant.

„Când ai un minut liber, și cred că ai destule (…), poate ar trebui să încerci să citești Coranul. Este superb”, i-a spus Smith lui Tarrant, ca reacție la rânjetul sfidător al acestuia.

Tarrant, un australian în vârstă de 29 de ani, ar urma să își afle sentința săptămâna aceasta, după ce s-a declarat vinovat pentru 51 de crime și 40 de tentative de omor, dar și pentru o acuzație de terorism.

Procurorii susțin că Tarrant a planificat atacurile în așa fel încât să producă un număr cât mai mare de victime, și-a procurat arme de foc de mare calibru și s-a antrenat în diverse poligoane de tragere pentru a comite atacurile.

Familiile victimelor cer ca Tarrant să nu poată fi eliberat condiționat

Potrivit legislației din Noua Zeelandă, o condamnare pentru omor duce automat la condamnare la închisoare pe viață. Judecătorul poate decide o pedeapsă cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, însă această pedeapsă nu a fost niciodată aplicată în această țară.

Farisha Razak, fiica lui Ashraf Ali, care a fost ucis în timpul atacului, a declarat în instanță că Tarrant nu merită niciun fel de clemență.

„Ai transformat viețile unor oameni într-un joc. Nu ar trebui să primești niciodată dreptul la eliberare condiționată”, a spus aceasta.

Brandon Tarrant a ucis 51 de oameni și a rănit alți 40 pe 15 martie 2019, după ce a deschis focul în moscheile Al Noor și Linwood în orașul Christchurch din Noua Zeelandă.

Procesul lui Tarrant va continua miercuri.