Noua Zeelandă suspendă tratatul privind extrădările cu Hong Kong. Este a patra țară care ia această decizie în ultima lună

Noua Zeelandă suspendă tratatul privind extrădările cu Hong Kong. Este a patra țară care ia această decizie în ultima lună
Noua Zeelandă suspendă tratatul privind extrădările cu Hong Kong. Este a patra țară care ia această decizie în ultima lună. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/07/2020, 09:11

Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat marți că au decis să suspende tratatul privind extrădărie semnat cu Hong Kong și au luat și o serie de alte măsuri în privința relațiilor cu teritoriul autonom chinez.

Anunțul a fost făcut de ministrul neo-zeelandez de Externe, Winston Peters, și vine pe fondul deciziei Chinei de a impune noua lege a securității în Hong Kong, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Noua Zeelandă nu mai poate avea încredere că sistemul de justiție din Hong Kong este suficient de independent față de China. Dacă Beijingul va da dovezi în viiitor că va respecta principiul «O țară, două sisteme», atunci am putea reveni asupra acestei decizii”, a informat Peters, prin intermediul unui comunicat.

Beijingul a impus o nouă legislație privind securitatea pe teritoriul fostei colonii britanice la începutul acestei luni, în pofida protestelor locuitorilor din Hong Kong și ale națiunilor occidentale, stabilind un cadru legislativ mult mai strict în teritoriul autonom.

Australia, Canada și Marea Britanie au suspendat toate tratatele de extrădare cu Hong Kong la începutul acestei luni. La rândul său, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a pus capăt tratamentului economic preferențial acordat Hong Kong.

Noua Zeelandă anunță și alte măsuri față de Hong Kong

Peters a declarat că Noua Zeelandă va trata exporturile de produse și tehnologie militară și cu dublă utilizare către Hong Kong în același mod în care tratează astfel de exporturi către China, ca parte a unei noi abordări în privința relației dintre Wellington și Hong Kong.

De asemenea, a fost emisă o avertizare de călătorie pentru teritoriul autonom chinez pentru a atenționa cetățenii din Noua Zeelandă cu privire la riscurile prezentate de noua lege, a adăugat oficialul.

Prin intermediul unei declarații postate pe site-ul său, Ambasada Chinei în Noua Zeelandă a calificat decizia ca fiind o încălcare a dreptului internațional și o ingerință în afacerile interne ale Chinei.

„Partea chineză și-a exprimat puternica îngrijorare și opoziție față de această decizie”, a declarat un reprezentant al Ambasadei.

China este cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande, comerțul dintre cele două țări depășind recent 21 de miliarde de dolari.

Relațiile dintre Noua Zeelandă și China s-au deteriorat în ultima perioadă, după ce Wellingtonul a susținut participarea Taiwanului la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri