Franța avertizează că Libanul ar putea dispărea ca stat: ”Această țară este pe marginea prăpastiei!”

Publicat: 27 08. 2020, 12:10
Actualizat: 27 08. 2020, 12:11
Franța avertizează că Libanul ar putea dispărea ca stat: ”Această țară este pe marginea prăpastiei!”

În urma protestelor violente care au avut loc în Liban după exploziile devastatoare din zona portuară – 158 de de oameni au murit, 6.000 au fost răniți -, premierul Hassan Diab a anunțat, cu mai bine de două săptămâni în urmă, demisia cabinetului de la Beirut.

Exploziile care au provocat pagube uriașe au plasat Libanul într-o zonă a colapsului economic, social, sanitar – din cauza crizei coronavirusului – și politic. Țara este dependentă de importuri, economia este devastată, criza fiind cea mai mare din istoria acestei țări.

În acest context-limită, ministrul Afacerilor Externe din Franța – Jean-Yves Le Drian  – avertizează că există pericolul iminent ca Libanul să se dezintegreze și să dispară ca stat de pe harta lumii.

”Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri. Preşedintele Republicii (n.red. – Emmanuel Macron) a spus-o când s-a aflat în Liban la 6 august şi o va spune din nou când va fi la Beirut marţi”, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL.

”Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat”

Au trecut mai mult de două săptămâni de când guvernul Diab a demisionar, iar preşedintele Michel Aoun nu a stabilit, încă, data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului.

Tot acest stand-by politic periculos survine pe fondul divergenţelor existentee partidele tradiţionale care controlează legislativul.

”Fiecare ştie ce trebuie să facă, dar nu mai există guvern în acest moment în Liban. Trebuie să se facă un guvern şi trebuie să se facă repede, pentru că există o urgenţă, deopotrivă umanitară şi sanitară (…) şi apoi urgenţa politică, dacă vrem ca această ţară să reziste. Această ţară este pe marginea prăpastiei”, a mai spus ministrul francez, potrivit digi24.ro.

Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă”

Jean-Yves Le Drian

Libanul, fost protectorat francez

Nimeni nu uită că Libanul a fost un protectorat francez (independența a fost obținută în 1943), iar legăturile – nu numai culturale, evident – cu Franța nu pot fi lăsate într-un con de umbră.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a deplasat la Beirut pentru a aduce „mesajul fraternităţii şi solidarităţii francezilor“, el fiind primul președinte care vizitează Libanul după deflagrația devastatoare.

Se vorbește despre construirea unui ”nou Liban”, iar adversarii lui Macron sugerează că acesta ar dori să transforme Franța într-un jucător puternic pe o scenă geopolitică internațională unde nimic nu este ceea ce pare a fi. Franţa, Germania, Danemarca, SUA, Canada şi Australia sunt statele occidentale care s-au grăbit să ofere ajutoare Libanului aflat, încă o dată, în cumpănă.  Dar țara, transmit specialiștii, are nevoie de ”injecţii masive de cash” pentru a se reface şi pentru a putea reveni la viaţă, notează ziarul britanic The Telegraph.