Franța interzice ambalajele din plastic pentru fructe și legume. Emmanuel Macron: E o adevărată revoluție

Publicat: 02 01. 2022, 11:48
Actualizat: 02 01. 2022, 11:59
Orar magazine Kaufland

O nouă lege care interzice ambalarea cu produse din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor a intrat în vigoare, în Franța, de la 1 ianuarie.

Castraveții, lămâile și portocalele se numără printre cele 30 de produse care nu vor mai putea fi ambalate în plastic, notează BBC.

Sunt și o serie de excepții de la aceste reglementări, între care se numără fructele tocate sau procesate.

Președintele Emmanuel Macron a spus că interdicția este „o adevărată revoluție” și a afirmat că aceasta arată angajamentul țării de a elimina treptat materialele plastice de unică folosință până în anul 2040.

Mai mult de o treime din fructele și legumele din Franța sunt vândute în ambalaje de plastic, iar oficialii guvernamentali cred că interdicția va duce la eliminarea unui miliard de articole din plastic de unică folosință în fiecare an.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește o „cantitate scandaloasă” de plastic de unică folosință și că noua interdicție „vizează reducerea utilizării plasticului care este aruncat la gunoi și se stimulează înlocuirea acestuia cu alte ambalaje făcute din materiale reciclabile”.

Noile reguli face parte dintr-un program multianual introdus de guvernul lui Macron, care va duce la eliminarea treptată a materialelor plastice în mai multe industrii.

Din 2021, țara a interzis paiele, paharele și tacâmurile din plastic, precum și cutiile din polistiren pentru împachetarea alimentelor de la take-away.

Începând cu 2022, restaurantele trebuie să reducă utilizarea sticlelor din plastic pentru servirea apei, revistele vor fi expediate fără ambalaj din plastic, iar restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite.

Decizia guvernului francez, contestată

Anumite voci din zona industrială și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care noile inderdicții sunt introduse.

Philippe Binard, de la Asociația Europeană a Produselor Proaspete, a declarat că „înlăturarea ambalajelor din plastic într-un termen atât de scurt nu permite testarea și introducerea în timp util a alternativelor și eliminarea stocurilor de ambalaje existente”.

Câteva alte țări europene au anunțat interdicții similare în ultimele luni, dorind să respecte angajamentele asumate la recenta conferință COP26 de la Glasgow.

La începutul acestei luni, Spania a anunțat că va introduce o interdicție privind vânzarea fructelor și legumelor în ambalaje din plastic începând cu 2023, pentru a permite afacerilor să găsească soluții alternative.