Gafă la nivel înalt. Ministrul Afacerilor Externe al UE: „Lukașenko nu este președintele legitim al Ucrainei” – VIDEO

Publicat: 15 09. 2020, 17:51
Actualizat: 15 09. 2020, 17:52
Gafă la nivel înalt. Ministrul Afacerilor Externe al UE: „Lukașenko nu este președintele legitim al Ucrainei” / Sursă FOTO: Shutterstock

Se pare că nu doar politicienii noștri, autohtoni, fac gafe atunci când fac declarații publice sau oficiale. Se întâmplă și la case mai mari, respectiv Uniunea Europeană, unde ministrul Afacerilor Externe a confundat numele țării pe care o conduce Aleksandr Lukașenko spunând că acesta „nu este președintele legitim al Ucrainei”.

Ministrul Afacerilor Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a stârnit o serie de reacții în Parlamentul European în timp ce ținea un discur în care punea la îndoială legitimitatea lui Lukașenko, greșind numele țării pe care acesta o conduce.

Ministrul Afacerilor Externe al UE: „Lukașenko nu este președintele legitim al Ucrainei”

„Lukașenko nu este președintele legitim al Ucrainei”, a declarat Josep Borrell în timp ce se adresa lui Parlamentului European.

„Scuze, Belarus”, a revenit acesta la declarația lui când și-a dat seama de greșeală. „Nu îl recunoaște pe Lukașenko drept președintele legitim al Belarului”, a clarificat acesta pentru a evita altă confuzie.

Ulterior, oficialul european și-a continuat discursul în care solicita guvernului din Belarus să oprească „arestările ilegale” și „violența”. De asemenea, acesta a menționat că Uniunea Europeană va impuse sanțiunii țării conduse de Lukașenko și își va „revizui”, în general, relațiile cu țara.

 

Rusia retrage trupele de la frontiera cu Belarusul. Lukașenko, primit de Putin la Soci

Rusia a anunțat că va retrage toate trupele de la frontiera cu Belarusul. Este vorba despre „milițiil” pregătite de Vladimir Putin să intervină la Minsk, drept forță de rezervă, în caz că protestele declanșate împotriva președintelui Aleksandr Lukaşenko ar fi degenerat.

Putin și Lukașenko s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci, de la malul Mării Negre, într-un moment în care liderul din Belarus se confruntă cu proteste de amploare în ţară după alegerile prezidenţiale de la 9 august.

„Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei cu Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.