Vladimir Putin a acordat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului. Opoziția către Putin: „Toate acordurile semnate cu Lukashenko  vor fi revizuite de noua conducere”

Vladimir Putin a acordat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului. Opoziția către Putin: Toate acordurile semnate cu Lukashenko  vor fi revizuite de noua conducere
Președintele din Belarus Alexander Lukashenko
Publicat: 14/09/2020, 18:18

Președintele rus Vladimir Putin a acordat luni un împrumut de 1,5 miliarde de dolari (1,16 miliarde de lire sterline) Belarusului.

Președintele Belarusului cere ajutor lui Vladimir Puțin

La o zi după ce peste 100.000 de protestatari au ieșit pe străzile din Minsk pentru al cincilea weekend consecutiv pentru a cere îndepărtarea acestuia, Lukașenko, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a zburat în stațiunea Soci din Marea Neagră pentru a cere ajutor lui Putin.

Pe lângă anunțarea împrumutului, despre care Putin a spus că premierul Mihail Mishustin a fost de acord în timpul unei vizite recente în capitala bielorusă, președintele rus a semnalat sprijinul lui Lukașenko în alte moduri, spunând că cooperarea în domeniul apărării va continua între cele două țări.

Agențiile de presă rusești au raportat separat că Moscova trimite luni parașutiști pentru exerciții comune.

Putin a susținut, de asemenea, planurile pe care Lukașenko le-a anunțat anterior pentru reforma constituțională, pe care Opoziția a respins-o ca o cascadorie de a se agăța de putere după alegerile descrise ca fiind trucate și a spus că este de competența Belarusului să rezolve criza.

În ciuda acțiunilor din ce în ce mai agresive din partea forțelor sale de securitate, Lukașenko nu a reușit să oprească  manifestanții, care l-au batjocorit duminică cu zeci de mii cu scandări: „Ești un șobolan!”

Lukașenko numește demonstrațiile un complot occidental și și-a pus soarta în mâinile Moscovei, solicitând sprijin economic și ajutor militar.

De la alegerile prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenko le neagă, mii de oameni au fost arestați și aproape toți principalii lideri ai Opoziției au fost închiși, deportați sau forțați în exil.

Poliția a declarat că a reținut 774 de persoane la protestele de duminică.

Opoziția către Putin: „Toate acordurile semnate cu Lukashenko  vor fi revizuite de noua conducere”

Opoziția spune că se teme că Lukașenko ar putea încerca să vândă independența pentru sprijinul lui Putin. Sviatlana Tsikhanouskaya, candidata Opoziției, ai cărei susținători spun că a fost adevărata câștigătoare a alegerilor, a declarat că niciun acord încheiat de Lukașenko cu Putin nu va fi valabil.

„Vreau să-i reamintesc lui Vladimir Putin: orice accepți și orice ai fi de acord în timpul întâlnirii de la Soci nu va avea nici o greutate legală”, a scris ea pe site-ul de socializare Telegram.

„Toate acordurile semnate cu Lukashenko  vor fi revizuite de noua conducere. Pentru că poporul belarus a refuzat să-și pună încrederea în Lukashenko și să-l susțină la alegeri. Îmi pare foarte rău că ați decis să purtați un dialog cu un dictator și nu cu poporul belarus. ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase