La un an după ce a declarat stare de urgență, OMS merge în piața din Wuhan unde au apărut primele infecții cu noul coronavirus

Publicat: 31 01. 2021, 08:40
Actualizat: 31 01. 2021, 11:57
Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

O echipă de experți a Organizației Mondiale a Sănătății, care investighează originile COVID-19 în centrul orașului chinez Wuhan, este așteptată să viziteze duminică piața Huanan, centrul de comert al fructelor de mare, acolo unde a fost detectat inițial noul coronavirus, relatează Mediafax, care citează Reuters.

După o perioadă de carantină de două săptămâni care s-a încheiat joi, echipa OMS va vizita laboratoare, piețe și spitale din Wuhan. Până acum, nu a fost anunțat un itinerar exact, dar OMS a declarat că echipa intenționează să viziteze piața Huanan și Institutul de Virologie Wuhan.

Până acum, investigația OMS din Wuhan a fost afectată de întârzieri, îngrijorare privind accesul și disputele dintre China și Statele Unite ale Americii.

Accesul în piața din Wuhan, restricționat pentru clienți

Accesul publicului la piață – care acum e păzită în permanență – a fost restricționat de când a fost închisă, la începutul anului trecut.

Mai mulți diplomați chinezi, dar și presa de stat, au susținut că piața nu este locul de origine al pandemiei și au sprijinit teoriile conform cărora virusul ar putea fi originar în altă țară.

La 31 decembrie 2019, după ce patru cazuri de pneumonie misterioasă au fost legate de piață, aceasta a fost închisă peste noapte și mai mulți experții în sănătate spun că piața Huanan joacă încă un rol important în urmărirea originii virusului, deoarece primul grup de cazuri a fost identificat acolo.

OMS a declarat a declarat stare de urgență la nivel global, pe 30 ianuarie 2020, în urma epidemiei de coronavirus

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunța, pe 30 ianuarie 2020, că a declarat stare de urgență la nivel global, în urma epidemiei de coronavirus.

Decizia OMS a fost motivată de faptul că noul coronavirus continua să se extindă și în afara Chinei. De altfel, anunțul făcut de Ghebreyesus a fost făcut la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în China, unde a mers pentru a vedea care sunt măsurile luate de autoritățile de acolo pentru a stopa răspândirea virusului.

Principalul motiv nu este ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, declara – în cadrul unei conferințe de presă – directorul OMS, cel care descria coronavirusul drept „o epidemie fără precedent” care a fost întâmpinată de „un răspuns fără precedent”.

Ghebreyesus lăuda, atunci, „măsurile extraordinare” luate de China pentru a preveni răspândirea virusului.