PANDEMIE. Șeful OMS: „Am declanșat starea de urgenţă încă din 30 ianuarie. Lumea ar fi trebuit să ne asculte. Pandemia e departe de final”

PANDEMIE. Șeful OMS: Am declanșat starea de urgenţă încă din 30 ianuarie. Lumea ar fi trebuit să ne asculte. Pandemia e departe de final
Șeful OMS
Publicat: 27/04/2020, 23:00
Actualizat: 28/04/2020, 00:09

Lumea ”ar fi trebuit să asculte” recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a tras un semnal de alarmă asupra noului coronavirus încă de la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat luni directorul organizaţiei internaţionale, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că autorităţile sanitare mondiale nu pot forţa ţările să urmeze recomandările OMS.

”Lumea ar fi trebuit să asculte cu atenţie OMS, deoarece starea de urgenţă la nivel global a fost declanşată pe 30 ianuarie”, în contextul în care atunci existau 82 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. „Pandemia este departe de final”, a avertizat Ghebreyesus, citat de CNN.

Pandemia de coronavirus a ucis peste 206.000 de oameni în întreaga lume de la apariţia sa, în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale. Dacă Europa se îndreaptă cu precauţie spre o relaxare, cererile în acest sens s-au înmulţit în ultimele zile în Brazilia şi Statele Unite. Cu toate acestea, epidemia în aceste două ţări nu se află în aceeaşi etapă ca cea de pe Vechiul Continent.

Întrebat despre politica de relaxare a a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, în timp ce Brazilia nu a atins încă vârful pandemiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a indicat că OMS ”nu are mandat pentru a forţa ţările să pună în aplicare” recomandările sale şi a subliniat importanţa de a acorda atenţie acestora.

‘Noi am sfătuit întreaga lume să pună în aplicare o abordare globală a sănătăţii publice. Am spus să depistăm cazurile, să testăm, să izolăm şi să căutăm contactele. Ţările care au urmat recomandările sunt într-o poziţie mai bună decât altele. Este un fapt ”, a spus președintele OMS.

”Fiecare ţară ar fi putut iniţia toate aceste măsuri de sănătate publică posibile. Cred că este suficient pentru a arăta importanţa pe care o are respectarea recomandărilor OMS”, a mai spus directorul organizaţiei, potrivit Agerpres. SUA, care au înregistrat primul deces cauzat de noul coronavirus la sfârşitul lunii februarie, sunt de departe cea mai afectată ţară de pandemie, atât în ceea ce priveşte numărul infecţiilor, cât şi cel al deceselor. Washingtonul, care acuză OMS că a gestionat greşit pandemia şi că a întârziat să dea un semnal de alarmă pentru a nu jigni Beijingul, şi-a îngheţat contribuţia financiară la organizaţie.

În faţa acestor critici, directorul OMS şi-a apărat în mod repetat activitatea, respingând săptămâna trecută apelurile la demisia sa. Luni, el a insistat asupra faptului că vor fi făcute recomandări bazate pe ştiinţă şi dovezi, concluzionând că depinde de fiecare ţară respectarea acestora.

OMS va organiza începând cu 17 mai Adunarea Mondială a Sănătăţii, care este organismul său decizional suprem şi care reuneşte toate ţările membre în fiecare an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”