Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar

Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar
Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/07/2022, 08:46
Actualizat: 06/07/2022, 09:02

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că statul baltic va reintroduce serviciul militar obligatoriu în urma tensiunilor tot mai mari cu Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.

„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu la câțiva ani după ce s-a alăturat alianței de apărare a NATO. Din 2007, armata țării UE este formată din soldați de carieră împreună cu voluntari ai Gărzii Naționale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend.

Țara are mai puțin de două milioane de locuitori și se învecinează atât cu Belarus, cât și cu Rusia. În prezent, în Letonia sunt doar 7.500 de soldați în serviciu activ și membri ai Gărzii Naționale, susținuți de 1.500 de soldați NATO.

133 de zile de luptă în Ucraina

Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, spun oficialii. Primarul orașului, Vadim Lyakh, a cerut locuitorilor să plece, după ce forțele ruse au lovit o piață și o zonă rezidențială.

Ucraina s-a retras anterior din Lysychansk, determinând speculații că Rusia se va concentra acum asupra Sloviansk și Kramatorsk, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

Între timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor statelor să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale, deoarece „lumea evoluează într-un mod complicat”.

Lavrov a vorbit la o întâlnire cu omologul său vietnamez, Bui Thanh Son, miercuri, la Hanoi.

„Vietnamul este un partener cheie (al Rusiei) în ASEAN… iar relațiile celor două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate”, a spus Lavrov la întâlnire, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

Urmărește cele mai noi informații din a 133-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult