LIVE | Război în Ucraina, ziua 133: Guvernatorul din Donețk cere evacuarea a 350.000 de civili: „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 133: Guvernatorul din Donețk cere evacuarea a 350.000 de civili: „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”
Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/07/2022, 08:00
Actualizat: 06/07/2022, 13:37

Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, spun oficialii. Primarul orașului, Vadim Lyakh, a cerut locuitorilor să plece, după ce forțele ruse au lovit o piață și o zonă rezidențială. Ucraina s-a retras anterior din Lysychansk, determinând speculații că Rusia se va concentra acum asupra Sloviansk și Kramatorsk, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Un alt oligarh rus moare în condiții suspecte

Un om de afaceri rus care avea legături cu gigantul energetic de stat Gazprom a fost descoperit mort, în piscina sa, după ce s-ar fi împușcat în cap. Moartea sa este cel puțin a șasea legată de industria rusă de gaze, în ultimele luni.

Yuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, a condus firma de transport Astra Shipping care a colaborat cu Gazprom, potrivit site-ului companiei.

Trupul lui Voronov a fost găsit luni după-amiază cu o împușcătură în cap în piscina unei vile de lux, situată într-o suburbie din Sankt Petersburg, a informat marți site-ul de știri al orașului 47.ru, citat de Moscow Times.

Yuri Voronov /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia

Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina, notează Agerpres.

UPDATE ora 12:00 – Armata ucraineană a anunţat miercuri că a respins în timpul nopţii un atac al forţelor militare ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei

Forţele armate ucrainene „au provocat pierderi semnificative inamicului” în timpul unei tentative de ofensivă lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, iar forţele ruse s-au retras, a anunţat statul major al armatei ucrainene.

Cele trei mici localităţi se află la 10-15 kilometri vest de Lisiciansk, oraş ucrainean capturat de forţele militare ruse la sfârşitul săptămânii trecute, scrie Agepres.

În zona Bahmut din sudul Ucrainei, forţele ucrainene au reuşit de asemenea să oprească o ofensivă a trupelor ruse şi le-au provocat pierderi, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE ora 11:00- Ucraina cere Turciei să investigheze alte trei nave rusești care ar transporta cereale furate

Ucraina a cerut Turciei să contribuie la investigarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a ancheta ceea ce susține că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit unor documente oficiale, analizate de Reuters, citate de Mediafax.

Într-o scrisoare din luna iunie, care nu a fost publicată, biroul procurorului general al Ucrainei i-a cerut Ministerului Justiției din Turcia să investigheze și să furnizeze dovezi cu privire la cele trei nave menționate, pe care le suspectează că au fost implicate în transportul de cereale din teritoriile ucrainene ocupate.

În scrisoarea, pe care jurnaliștii de la Reuters au analizat-o, scrie că navele au plecat în aprilie și mai, din Sevastopol, principalul terminal de cereale din Crimeea. Ucraina a cerut Turciei să obțină documente despre încărcătura și sosirea navelor în porturile turcești.

Cele trei nave sunt deținute de o filială a unei companii rusești de stat sancționate de Occident, numită United Shipbuilding Corporation, potrivit Equasis, o bază de date de transport maritim. Compania din Rusia nu a comentat informațiile din document.

UPDATE ora 10:00 – Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE

Premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării, a spus Şmihal.

„Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi (doreşte) să devină membru al acesteia cât mai curând posibil”, a scris pe Twitter premierul Şmihal.

UPDATE ora 09:00 – Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că statul baltic va reintroduce serviciul militar obligatoriu în urma tensiunilor tot mai mari cu Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.

„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu la câțiva ani după ce s-a alăturat alianței de apărare a NATO. Din 2007, armata țării UE este formată din soldați de carieră împreună cu voluntari ai Gărzii Naționale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend.

Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar / Sursa foto: Profimedia
Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor statelor să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale, deoarece „lumea evoluează într-un mod complicat”.

Lavrov a vorbit la o întâlnire cu omologul său vietnamez, Bui Thanh Son, miercuri, la Hanoi.

„Vietnamul este un partener cheie (al Rusiei) în ASEAN… iar relațiile celor două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate”, a spus Lavrov la întâlnire, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

UPDATE ora 07:30 – ONU: Răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt „larg răspândite” în Ucraina

Reprezentanții ONU susțin că răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt „larg răspândite” în Ucraina, potrivit Sky News, citați de Mediafax.

Cel puțin 270 de cazuri de civili răpiți de militarii ruși au fost documentate de la începutul invaziei, a declarat un reprezentant ONU.

„În ciuda restricțiilor privind accesul, am documentat 270 de cazuri de detenție arbitrară și dispariție forțată. Opt dintre victime au fost găsite moarte”, a declarat Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului.

De asemenea, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, a acuzat Rusia de răpiri la scară „masivă”.

UPDATE ora 07:00: Locuitorii din Donețk, sfătuiți să fugă din calea rușilor

Guvernatorul din Donețk a îndemnat 350.000 de civili să evacueze zona, în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiune.

„Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Pavlo Kyrylenko, citat de The Guardian.

„Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom putea îndeplini principalele sarcini”, a adăugat el.

Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă controlează marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia de câteva săptămâni pentru Lysychansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk pentru a face „a îngreuna ofensiva rușilor”.

Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse / Sursa foto: Profimedia
Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 -Rusia vrea să lanseze o legătură feroviară între regiunea Rostov și zonele Donețk și Lugansk

Rusia plănuiește să lanseze o legătură feroviară între regiunea Rostov și zonele Donețk și Lugansk, pe care le ocupă în estul Ucrainei, relatează presa de stat rusă.

Construirea de legături de transport a fost, de asemenea, o prioritate pentru ocupanții ruși între Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și zonele din Herson pe care le ocupă.

UPDATE ora 05:00 – Finlanda și Suedia au semnat, marți, protocoalele de aderare la NATO

După ce au încheiat, luni, negocierile privind aderarea la NATO, Finlanda și Suedia au semnat marți protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

„Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare ţară membră. Este un moment cu adevărat istoric. Cu 32 de ţări în jurul mesei, vom fi şi mai puternici”, a declarat Stoltenberg.

Protocolul semnat marţi permite participarea reprezentanţilor Finlandei şi Suediei la NATO şi un acces al acestor ţări la mai multe informaţii secrete, însă nu asigură protecţia prin clauza din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui stat membru este echivalent cu un atac împotriva tuturor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului