LIVE TEXT | Război Israel-Hamas, ziua 27: Armata israeliană s-a poziționat în jurul orașului Gaza / Netanyahu ar putea accepta un armistițiu scurt

LIVE TEXT | Război Israel-Hamas, ziua 27: Armata israeliană s-a poziționat în jurul orașului Gaza / Netanyahu ar putea accepta un armistițiu scurt
Imagini de la tabăra de refugiaţi Jabalia / Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 02/11/2023, 07:28
Actualizat: 02/11/2023, 22:22
21:58

Casa Albă: Analizăm opțiuni pentru o pauză umanitară în Fâșia Gaza

Statele Unite analizează opțiuni de întrerupere a confruntărilor militare între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

”Ceea ce încercăm să facem este să explorăm ideea cât mai multor pauze care ar fi necesare pentru a continua să furnizăm asistență și a încerca să evacuăm oamenii în siguranță, inclusiv ostaticii”, a declarat joi seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Citește continuarea articolului

21:56

Netanyahu ar putea accepta cererea SUA de suspendare atacurilor

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, analizează posibilitatea de a accepta un armistițiu de câteva ore în Fâșia Gaza, pentru a permite accesul organizațiilor umanitare, afirmă surse guvernamentale israeliene citate de postul Kan News și de cotidianul The Times of Israel.

Citește continuarea articolului

20:44

Joe Biden: Statele Unite au evacuat 74 de cetățeni americani din Fâșia Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi seară că peste 70 de cetățeni americani au fost evacuați din Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore.

”O veste bună: am evacuat 74 de americani, persoane cu dublă cetățenie”, a afirmat Biden.

20:38

Armata israeliană anunță că s-a poziționat în jurul orașului Gaza

Armata israeliană a anunțat, joi seară, că a ocupat poziții în jurul orașului Gaza, situat în nordul teritoriului palestinian Fâșia Gaza.

”Efortul de a înconjura orașul Gaza a fost finalizat. Trupele atacă poziții ale grupului Hamas, sisteme de lansare a rachetelor, infrastructura militară, elimină teroriștii în confruntări directe”, a declarat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul Haaretz.

20:33

Blinken va cere Israelului ”acțiuni concrete” pentru protejarea civililor palestinieni

”Vom discuta despre acțiuni concrete care pot fi luate și care trebuie luate pentru a reduce daunele asupra bărbaților, femeilor și copiilor din Fâșia Gaza. Statele Unite mențin angajamentele în acest sens”, a declarat Antony Blinken, conform publicației Barron’s, înaintea vizitelor în Israel și în Iordania.

Citește continuarea articolului

19:07

MAE: Încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, este ținut ostatic în Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi, prin intermediul unui comunicat, că încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, este ținut ostatic în Fâșia Gaza.

Potrivit sursei citate, „în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza”.

MAE menționează că Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene.

18:37

WSJ: Grupul Wagner intenționează să furnizeze un sistem antiaerian mișcării Hezbollah

Grupul paramilitar rus Wagner ar putea furniza un sistem antiaerian SA-22 mișcării islamiste Hezbollah, pentru instalarea în sudul Libanului, în contextul confruntărilor cu armata israeliană, afirmă oficiali din cadrul serviciilor secrete americane, citați de publicația The Wall Street Journal.

Grupul Wagner are deja combatanți pe teritoriul Siriei, conform cotidianului The Wall Street Journal.

16:53

Bilanțul din Fâșia Gaza se apropie de 9.100 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 9.061 de morți, inclusiv 3.760 de minori.

Alte peste 32.000 de persoane au fost rănite, anunță Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.

16:53

Confruntări intense între armata israeliană și militanți islamiști

Armata israeliană continuă avansul spre orașul Gaza, dar întâmpină rezistență intensă din partea militanților grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic, afirmă surse locale și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Citește continuarea articolului

12:53

Avertismentul lui Joe Biden: Benjamin Netanyahu ar putea să nu mai reziste mult pe scena politică

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat despre posibilitatea ca premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, să nu mai reziste mult pe scena politică în contextul conflictului cu Hamas.

Mai mult, Biden i-a transmis liderului israelian acest lucru, într-o conversație telefonică recentă.

Politico notează că Biden a discutat în mai multe rânduri acest subiect cu consilierii săi în ultima perioadă. Citește mai mult…

09:35

IDF continuă să lovească teroriștii și să distrugă infrastructura din Fâșia Gaza/ Zeci de militanți Hamas uciși

În cursul nopții de miercuri spre joi, celule teroriste din nordul Fâșiei Gaza au tras rachete antitanc, au detonat dispozitive explozive și au aruncat cu grenade asupra trupelor IDF aflate în Gaza. Soldații s-au angajat în lupta cu teroriștii, cu ajutorul focului de artilerie și al tancurilor, în timp ce dirijau un atac aerian dintr-un elicopter și un atac cu rachete de pe o navă navală. Zeci de teroriști au fost uciși în timpul luptelor, transmite armata israeliană.

În imaginile video publicate vineri dimineață de IDF, se poate observa cum infanteria israeliană trage foc asupra țintelor din Gaza. De asemenea, se pot vedea câini militari special antrenați pentru a detecta eventualii ostatici care s-ar putea afla în tunelurile create de militanții Hamas. (detalii și imagini video – AICI)

08:53

Argentina condamnă atacul Israelului asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni

Argentina a condamnat miercuri atacul Israelului asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din Fâşia Gaza, care a fost bombardată de două ori provocând moartea a zeci de civili de fiecare dată, informează France Presse.

„Argentina a condamnat în termeni fără echivoc atacurile teroriste comise de Hamas la 7 octombrie şi recunoaşte dreptul Israelului la legitimă apărare. Cu toate acestea, nimic nu justifică violarea dreptului internaţional umanitar şi obligaţia de a proteja populaţia civilă”, a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe, citat de Agerpres.

Buenos Aires a denunţat miercuri „atacul forţelor de apărare ale Israelului asupra taberei de refugiaţi Jabaliya din nordul Fâşiei Gaza”.

Israelul a bombardat tabăra de refugiaţi Jabaliya de două ori, marţi şi miercuri, făcând de fiecare dată zeci de morţi în rândul civililor şi provocând pagube materiale importante, potrivit Hamas, care controlează Fâşia Gaza, un teritoriu minuscul foarte dens populat.

08:43

Papa spune că este nevoie de soluţia cu două state pentru Israel-Palestina

Papa Francisc a declarat miercuri că este nevoie de o soluţie cu două state pentru Israel şi Palestina pentru a pune capăt războaielor precum cel actual şi a cerut un statut special pentru Ierusalim, informează Reuters.

Într-un interviu acordat canalului de ştiri TG1 al televiziunii de stat italiene RAI, Francisc a mai spus că speră că ar putea fi evitată o escaladare regională în conflictul început când militanţi ai Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.400 de israelieni, în principal civili, şi luând peste 230 de ostatici, relatează Agerpres.

Acestea sunt „două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu acea soluţie înţeleaptă, două state. Acordurile de la Oslo, două state bine definite şi Ierusalimul cu un statut special’, a declarat Francisc într-un interviu pentru postul italian RAI.

07:28

Casa Albă spune că nu vor fi trimise trupe americane de menţinere a păcii în Gaza

Casa Albă a declarat miercuri că Statele Unite nu vor trimite trupe de menţinere a păcii pe teren, în Fâşia Gaza, în niciun rol viitor, în contextul în care Washingtonul discută cu aliaţii săi despre cum va arăta Fâşia Gaza după conflict, informează Reuters.

„Nu există planuri sau intenţii de a duce trupe militare americane la sol în Gaza, acum sau în viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, în timp ce preşedintele Joe Biden zbura în Minnesota.

Kirby a mai spus că Statele Unite nu cred că gruparea militantă palestiniană Hamas poate fi implicată în viitoarea guvernare a Fâşiei Gaza când războiul cu Israelul se va termina, potrivit Agerpres.

În timp ce regiunea se pregăteşte pentru o potenţială criză a refugiaţilor în rândul populaţiei care trăieşte în Fâşia Gaza, Kirby a spus că Statele Unite nu sprijină o aşezare permanentă a civililor din enclavă în afara Fâşiei Gaza.

07:15

Hamas spune că 195 de palestinieni au fost ucişi şi cele puţin 777 răniţi la Jabaliya

Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya în Fâşia Gaza, marţi şi miercuri, a declarat biroul de presă al guvernului Hamas, informează Reuters, citată de Agerpres.

Aproximativ 120 sunt încă daţi dispăruţi sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi, a anunţat biroul într-un comunicat.

Israelul a spus că a vizat şi a ucis lideri Hamas din această tabără.

Biden face apel la o „pauză” în războiul dintre Israel şi Hamas: „O pauză înseamnă să dăm timp pentru a scoate prizonierii afară”

Războiul dintre Israel şi Hamas intră joi în cea de-a 27-a zi.

Joe Biden a vorbit despre conflictul dintre Israel şi Hamas și s-a declarat în favoarea unei „pauze” pentru a permite „prizonierilor” să părăsească enclava, scrie AFP, citată de News.ro.

Preşedintele american, care candidează pentru un al doilea mandat, vorbea la un eveniment de strângere de fonduri, când un membru al audienţei i-a strigat: „În calitate de rabin, vă cer să cereţi imediat o încetare a focului”.

„Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a scoate prizonierii afară”, a declarat democratul în vârstă de 80 de ani.

Întrebată în legătură cu aceste remarci, Casa Albă a precizat ulterior că, prin „prizonieri”, preşedintele se referea la ostaticii deţinuţi de mişcarea islamistă Hamas.

„Eu sunt cel care l-a convins pe Bibi (n.r. – premierul israelian Benjamin Netanyahu) să ceară o încetare a focului pentru a-i scoate pe prizonieri. Eu am fost cel care a vorbit cu (preşedintele egiptean) Sissi pentru a-l convinge să deschidă „uşa”, adică punctul de trecere Rafah, în sudul Fâşiei Gaza”, a continuat el.

Executivul american a precizat apoi că se referea la recenta eliberare a celor doi ostatici americani din gruparea islamistă palestiniană.

Casa Albă a refuzat până în prezent să vorbească despre o încetare a focului, considerând că aceasta nu ar face decât jocul Hamas, dar a cerut deja „pauze umanitare” pentru a permite livrarea de ajutoare sau efectuarea de evacuări.

Ca represalii la atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie, armata israeliană bombardează fără încetare Fâşia Gaza, controlată de Hamas, şi desfăşoară în prezent operaţiuni terestre din ce în ce mai ample.

Vezi AICI cum a evoluat războiul dintre Israel și Gaza în ziua precedentă

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×