LIVE TEXT | Război Israel-Hamas: Primii refugiați au trecut prin terminalul Rafah, ajungând în Egipt / Israelul a pierdut 15 militari în Fâșia Gaza

Publicat: 01/11/2023, 13:00
Actualizat: 01/11/2023, 22:17
Actualizări
22:11

Scholz reafirmă solidaritatea cu Israelul, dar cere protejarea civililor din Fâșia Gaza

Cancelarul Olaf Scholz a reafirmat, într-o conversație cu premierul Benjamin Netanyahu, solidaritatea Germaniei cu Israelul, dar a cerut armatei israeliene să protejeze populația civilă din Fâșia Gaza.

Olaf Scholz ”a evidențiat importanța protejării civililor și furnizării de asistență umanitară populației din Fâșia Gaza”, anunță Guvernul Germaniei.

Citește continuarea articolului

22:11

ONU avertizează că atacurile asupra taberei de refugiați pot fi ”crime de război”

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a avertizat, miercuri seară, că atacurile ”disproporționate” asupra taberei de refugiați Jabaliya, situată în nordul Fâșiei Gaza, ”pot fi crime de război”.

Citește continuarea articolului

20:57

SUA analizează opțiuni pentru stabilizarea post-conflict a Fâșiei Gaza

”Grupul Hamas nu poate fi viitorul guvernării în Fâșia Gaza. Statele Unite colaborează cu partenerii regionali și explorează opțiuni. (…) Cum va arăta Fâșia Gaza după conflict? Dacă acest lucru înseamnă prezență internațională într-o anumită formă, merită să discutăm, dar, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie”, a afirmă John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Citește continuarea articolului

20:18

Armata israeliană anunță eliminarea unui comandant al Hamas

Armata israeliană a anunțat, miercuri seară, eliminarea comandantului diviziei de rachete antitanc a grupului islamist Hamas.

Muhammad Atzar a fost eliminat într-un atac aerian efectuat în Fâșia Gaza. ”Era responsabil de toate unitățile antitanc din Fâșia Gaza”, a comunicat armata israeliană, publicând imagini cu atacul aerian.

20:12

Israelul anunță că militanții Hamas au opțiunile de a muri sau a se preda

”Combatanții Hamas au șansa de a muri sau de a se preda necondiționat. Nu există a treia opțiune”, a afirmat miercuri seară Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

18:15

Germania cere Israelului să evite atacurile disproporționate

Guvernul Germaniei a cerut Israelului să acționeze în limitele dreptului internațional, prin evitarea atacurilor disproporționate asupra Fâșiei Gaza.

”În apărarea legitimă de organizația teroristă Hamas și de atacurile care continuă, Israelul trebuie să acționeze în limitele dreptului internațional, inclusiv prin protejarea populației civile. Este esențial și necesar ca operațiunile contra Hamas să se deruleze în mod proporționat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin.

Citește continuarea articolului

18:13

Națiunile Unite denunță atrocitățile din Fâșia Gaza

Martin Griffiths, subsecretar general al Națiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare, a condamnat, miercuri, bombardamentele Israelului asupra taberei de refugiați Jabaliya.

”Atacul asupra taberei de refugiați Jabaliya este cea mai recentă atrocitate asupra locuitorilor Fâșiei Gaza. Operațiunile din Fâșia Gaza au intrat într-o fază mai terifiantă, având consecințe umanitare din ce în ce mai îngrozitoare”, a afirmat oficialul ONU.

Citește continuarea articolului

17:51

Peste 300 de persoane au fost evacuate din Fâșia Gaza

Cel puțin 320 de persoane au fost evacuate, miercuri, prin punctul de trecere Rafah, situat la frontiera dintre Fâșia Gaza și Egipt.

Persoanele evacuate sunt deținătoare de pașapoarte străine, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene.

17:44

Cel puțin 15 militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat, miercuri după-amiază, că 15 militari israelieni au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza.

”Cincisprezece militari au fost uciși în Fâșia Gaza începând de marți”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

14:59

Bilanțul din Fâșia Gaza a ajuns la 8.796 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 8.796 de morți, inclusiv 3.648 de copii, a comunicat miercuri Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului Hamas.

Citește continuarea articolului

14:59

Cel puțin 13 militari israelieni au murit în confruntările din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat, miercuri, că 13 militari israelieni au murit în confruntările cu militanți islamiști din Fâșia Gaza.

Citește continuarea articolului

14:59

UE condamnă atacul Israelului asupra taberei de refugiați Jabaliya

”Sunt îngrozit de numărul mare de victime rezultate în urma bombardamentului israelian asupra taberei de refugiați Jabaliya”, a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Citește continuarea articolului

14:49

Israelul trimite nave militare în Marea Roșie

Forțele Armate ale Israelului au anunțat că au întărit apărarea în zona Mării Roșii prin trimiterea unor nave militare în regiune.

Decizia vine în urma mai multor atacuri cu rachete și drone ale rebelilor huthi din Yemen, susținuți de Iran.

Potrivit IDF, navele au fost dislocate ieri „în conformitate cu evaluarea situației și ca parte a eforturilor sporite de apărare în zonă”, notează Times of Israel.

Marți, Armata a interceptat o rachetă și două drone lansate din Yemen spre Israel. O altă rachetă a fost interceptată miercuri dimineață, în apropierea orașului sudic Eilat, mai notează sursa citată. Citește mai mult…

13:45

Plângere la Curtea Penală Internaţională în cazul jurnaliştilor uciși în Palestina şi Israel

Reporteri Fără Frontiere depune plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la „crime de război” împotriva jurnaliştilor în Palestina şi Israel.

În plângere se face referire la cazurile a nouă jurnalişti ucişi şi a doi răniţi.

De la izbucnirea conflictului, în total, 34 de jurnaliști au fost uciși.

(Mai multe detalii puteți citi aici…)

13:02

Iranul cere boicotarea Israelului

Liderul suprem al Iranului a lansat un apel către statele musulmane să oprească exporturile de petrol și alimente către Israel.

Ayatollahul Ali Khamenei a cerut iar ca Israelul să înceteze bombardarea Fâșiei Gaza, a informat presa de stat, citată de Reuters.

„Bombardamentele asupra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze imediat… exporturile de petrol și alimente către regimul sionist ar trebui oprite”, a spus Khamenei într-un discurs, potrivit presei de stat iraniene.

(Detalii suplimentare puteți citi aici…)

12:03

Continuă operațiunea terestră a IDF în Fâșia Gaza/ De la începutul războiului, armata a lovit peste 11.000 de ținte ale teroriștilor din Gaza

În cursul nopții de marți spre miercuri, trupele combinate (aeriene + infanterie) ale IDF au lovit mai multe ținte teroriste în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv centre de comandă operaționale și celule teroriste Hamas, transmit aceștia.

În timpul luptelor de marți, trupele IDF au identificat mai mulți teroriști Hamas care s-au baricadat într-o clădire cu mai multe etaje – situată în apropierea unei școli, a unui centru medical și a unor birouri guvernamentale – în zona Jabaliya din nordul Fâșiei Gaza. Conform acestora, trupele de la sol au ordonat Forțelor Aeriene Israeliene „să îi lovească pe teroriști”. (detalii și imagini video – AICI)

11:30

Gaza: Primii cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut prin terminalul de la Rafah spre Egipt

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, a relatat de la faţa locului un jurnalist al agenţiei France Presse.

Ei au fost autorizaţi să intre în terminal către ora 07:45 GMT, după ce autorităţile egiptene au anunţat deschiderea acestuia în mod excepţional pentru a permite trecerea a aproape 90 de răniţi palestinieni şi a în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini.

Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava, relatează Agerpres.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului.

Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt.

”Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei”, a adăugat responsabilul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

”Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile”, a subliniat el.

Granița Gaza-Egipt s-a deschis / Sursa foto: AP Mediafax Foto
Granița Gaza-Egipt s-a deschis / Sursa foto: AP Mediafax Foto
10:57

MAE: Punctul de trecere a frontierei de la Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt s-a deschis/ Suntem pregătiți pentru evacuarea cetățenilor români

Ministerului Afacerilor Externe (MAE) anunță, în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt.

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza, precizează ministerul. (detalii AICI)

08:34

ONU condamnă încălcări ale dreptului internaţional în Gaza

Secretarul general al ONU António Guterres şi-a exprimat marţi, la Naţiunile Unite, îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează dpa.

„Dreptul internaţional umanitar stabileşte reguli clare care nu pot fi ignorate. Nu este un meniu a la carte şi nu poate fi aplicat selectiv”, a declarat Guterres, deplângând pierderea multor membri ai personalului ONU în conflict, conform Agerpres.

„Protecţia civililor de ambele părţi este primordială şi trebuie să fie respectată în orice moment”, a adăugat el, cerând încă o dată un armistiţiu umanitar şi acces nerestricţionat în Fâşia Gaza pentru echipele de ajutor.

La rândul său, Qatarul a avertizat marţi că extinderea operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza ar putea „submina eforturile de mediere şi de dezescaladare” şi a condamnat bombardarea, marţi, a celei mai mari tabere de refugiaţi din acest teritoriu palestinian, notează AFP.

Ministerul de Externe din Qatar a descris lovitura din tabara Jabaliya drept „un nou masacru împotriva poporului palestinian lipsit de apărare”, a informat agenţia oficială de presă din Qatar. Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, care controlează Gaza, a raportat „peste 50 de morţi” în acest bombardament.

07:56

Armata israeliană confirmă că a bombardat tabăra de refugiaţi de la Jabalia, pentru a ucide un comandant Hamas

Armata israeliană a confirmat că a bombardat marţi tabăra de refugiaţi din Jabalia în Fâşia Gaza, afirmând că a ucis acolo un comandant al Hamas care era, potrivit ei, unul dintre responsabilii pentru atacul lansat în Israel pe 7 octombrie, scrie AFP.

„Eliminarea lui a avut loc în cadrul unei ample operaţiuni de luptă împotriva teroriştilor şi infrastructurilor teroriste ce aparţin batalionului central din Jabalia, care a preluat controlul asupra unor clădiri civile în Fâşia Gaza”, a subliniat armata israeliană, conform Agerpres.

Ministerul Sănătăţii al guvernului condus de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza a anunţat marţi că cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-o tabără de refugiaţi în urma unui bombardament israelian în partea de nord a enclavei palestiniene.

Bombardamentul, al cărui bilanţ final ar putea fi mult mai mare, a distrus cel puţin 20 de clădiri în tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, adaugă sursa citată.

După ce s-a axat pe bombardamente masive în prima fază a ripostei ce a urmat atacului surpriză al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat peste 1.400 de morţi şi peste 5.000 de răniţi, armata israeliană a intensificat începând de vineri şi mai mult atacurile aeriene şi a început desfăşurarea progresivă de trupe la sol în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Întrerupere totală a liniilor telefonice şi de internet în Fâşia Gaza

Operatorul palestinian de telecomunicaţii Paltel a anunţat miercuri o întrerupere „totală” a liniilor telefonice şi de internet în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană, relatează AFP.

„Cu regret îi anunţăm pe compatrioţii ţării noastre iubite o întrerupere totală a comunicaţiilor şi a serviciilor de internet în Gaza”, a indicat Paltel pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

Un jurnalist AFP în Gaza a confirmat această situaţie, precizând că are acces la o reţea de telecomunicaţii datorită unei cartele SIM internaţionale.

Comunicaţiile şi internetul au fost întrerupte în Fâşia Gaza şi vineri, când Israelul a lansat lovituri intense asupra teritoriului palestinian, comunicaţiile fiind restabilite începând de duminică.

În timpul acestei prime întreruperi, Semiluna Roşie Palestiniană a declarat că a „pierdut contactul cu centrul său operaţional şi cu toate echipele (sale) din Fâşia Gaza”, notează Agerpres.

La rândul său, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de întrerupere a comunicaţiilor ar servi la „acoperirea atrocităţilor în masă”.

Blinken se întoarce vineri în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua vineri a doua sa vizită în Israel de la izbucnirea ostilităţilor cu Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

Blinken a venit în Israel la 12 octombrie şi a avut o întâlnire de aproape opt ore cu cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu. Întâlnirea a dat startul unui turneu regional maraton, care a inclus escale în alte cinci ţări, în timp ce şeful diplomaţiei americane încerca să construiască o coaliţie împotriva Hamas, coordonându-se în acelaşi timp cu aliaţii pentru a asigura livrarea de ajutor umanitar în Gaza şi eliberarea ostaticilor. La încheierea turneului regional, Blinken a revenit, după câteva zile, în Israel.

Totuşi, aceste eforturi diplomatice intense au părut să aibă un succes limitat, deoarece ţările arabe nu au primit bine sprijinul continuu al SUA pentru campania militară în curs a Israelului în Fâşia Gaza. Însă diplomaţia americană a fost esenţială pentru a convinge Israelul şi Egiptul să înceapă să permită intrarea ajutorului umanitar în enclavă în urmă cu 10 zile, scrie The Times of Israel, citat de News.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?